Fontos változások a gyermekjogi képviselők munkájában - Januártól segítik a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyabb működését

2015.01. 7. Jogi Fórum / OBDK

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ gyermekjogi képviselői 2015. január 1-jétől a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjaivá váltak és egyben közfeladatot ellátó személynek minősülnek. Mindezek mellett a nevelésbe vételi határozatban januártól kötelező feltüntetni a gyermekjogi képviselők elérhetőségeit is a teljeskörű tájékoztatás érdekében.

A gyermekjogi képviselők jelzőrendszeri tagként történő definiálása elengedhetetlen a gyermekvédelmi rendszerben, hiszen a szakellátásban végzett munkájuk során olyan információk, illetve függetlenségük folytán olyan jellegű jelzések, panaszok juthatnak el hozzájuk, melyek a jelzőrendszer tagjai között egyedülálló lehetőséget biztosítanak a gyermeki jogok érvényre juttatására.

A gyermekjogi képviselők a nevelésbe vétel előtt az elhelyezési tárgyaláson képviselik a gyermek érdekeit, a gyermekvédelemben ellátják a gyermekek közvetlen gondozásának ellenőrzését és nevelési felügyeleti eljárás során képviselik a gyermeket, így fokozott büntetőjogi védelmük indokolt.

A mostani jogszabályváltozások nagyobb rálátást biztosítanak a terület gyermekvédelmi kérdéseire, segítik a problémák azonosítását és közvetítését a gyermekvédelmi jelzőrendszer irányába.

  • kapcsolódó anyagok
GYERMEKJOGOK
ORSZÁGOS BETEGJOGI, ELLÁTOTTJOGI, GYERMEKJOGI ÉS DOKUMENTÁCIÓS KÖZPONT