A kormány nem gondolkodik a gyülekezési törvény módosításában, különösen nem a gyülekezési jog szűkítésében – jelentette ki L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

A fideszes Gulyás Gergely az egyéni véleményét fogalmazta meg az ügyben, amihez természetesen minden országgyűlési képviselőnek joga van – mondta L. Simon László, utalva párttársa, Gulyás Gergely december 31-i Népszabadság-interjújára, amelyben a politikus, a parlament alelnöke a gyülekezési törvény esetleges módosításáról beszélt.

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára tájékoztatóján hangsúlyozta: a rendszerváltás egyik legfontosabb eredménye és értéke, hogy a gyülekezési joggal szabadon, korlátozás nélkül élhetnek a magyar állampolgárok.

Bár az elmúlt 25 évben, politikai hovatartozástól függően, sok mindenben volt vita Magyarországon – folytatta -, “egy dologban viszont valamennyien biztosak vagyunk”, hogy a rendszerváltozás egyik legfontosabb értéke a szabadság, amelyhez a kormány ezután is ragaszkodni fog.

L. Simon László egyértelművé tette: a kormányzatban koncepcionális szinten sem volt szó a gyülekezési törvény módosításáról, az nincs napirenden, nincs is rá szükség.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a kabinetnek ne lenne véleménye arról, hogyan élnek vissza néhányan a gyülekezési joggal – mondta, példaként említve erre a Parlament előtti Kossuth Lajos téren zajló “sátorozási akciót”.

Ám ez nem igényli a gyülekezési törvény módosítását – jelentette ki az államtitkár, úgy fogalmazva: “abban bízunk, hogy egyszer csak fogják a sátorfájukat és hazamennek”.

Ha mégis születne a törvény módosítását kezdeményező egyéni képviselői indítvány, akkor ő azt nem támogatná – jelezte L. Simon László, megjegyezve, hogy a Miniszterelnökség vezetője, Lázár János is ezen az állásponton van.

Az államtitkár ugyanakkor biztos benne, hogy a Fidesz-frakcióban nem is fog megfogalmazódni a gyülekezési jogot korlátozó elképzelés.

Az útdíj miatti országos útblokád tervét firtató kérdésre L. Simon László azt válaszolta: a jogszerűség a kérdés. A jogszerűtlen cselekedetektől tartózkodni kell, ám ha egy előre bejelentett demonstráció jogszerű, akkor a hatóságoknak – a törvényeknek megfelelően – segíteniük kell a lebonyolítást.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke az említett Népszabadság-interjúban arról beszélt, hogy változtatni kellene a gyülekezési törvény szabályain. Kifejtette: az elmúlt huszonöt év tapasztalata és szakmai viták mutatják azt, hogy van sok olyan kérdés, amelyeket tisztázni kellene, és amelyek rendezetlensége a jogalkalmazást nehezíti meg mind a rendőrség, mind a bíróság számára. Azt is mondta, hogy a gyülekezési törvény szabályain nem a demonstrációk miatt kell változtatni.