Elkészült egy jogszabálytervezet, amelynek értelmében minden Magyarországon végzett orvos állami ösztöndíjrendszerben vehet majd részt az ötéves egyetemi képzés után – mondta az egészségügyi államtitkár az Origo hírportálon hétfőn megjelent interjúban.

Zombor Gábor kifejtette, hogy az ösztöndíjrendszerben nettó 100-200 ezer forintos pluszjövedelem keletkezhet. Hozzátette: nettó 270 ezer forintos szakorvosi minimálbért céloztak meg, és “reményeink szerint ez a rendszer el is tud indulni a következő hónapokban”.

Az államtitkár felidézte: az egészségügyi törvény december közepén elfogadott módosítása értelmében megszüntették a kiegészítő finanszírozási rendszert. Erre azért volt szükség, mert kezdett kialakulni egy “szürke” ellátási forma, amelyben hamarabb kapott ellátást az, akinek pénze volt – olvasható a cikkben.

Zombor Gábor szerint a cél az, hogy olyan rendszer jöjjön létre, amelyben a jelenlegi ellátási szint a mindenki számára biztosítandó ellátási csomagból álljon, amit nem lehetne szűkíteni. Emellett annak, aki többet akar, legyen lehetősége akár biztosítási alapon részt venni a magántulajdonú egészségügyben – tette hozzá.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a 2015-ös költségvetés elfogadása révén 60 milliárd forintnyi összeg áll rendelkezésre az intézmények adósságának kezelésére.

Folyamatosan tárgyalnak a kórházakkal és a beszállítókkal arról, hogy milyen ütemben történjenek a kifizetések. “Olyan struktúrát kell kialakítanunk a következő hónapokban, amely esélyt nyújt arra, hogy nem termelődik újra ez az adósságtömeg” – hangsúlyozta.