Megváltoztak a házi segítségnyújtás jogosultságának feltételei - 2015-től az igénybevétel előtt többdimenziós állapotfelmérés készül

2015.01.19. Jogi Fórum / MTI

Megváltoztak a házi segítségnyújtás jogosultságának feltételei. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkársága azt közölte: a kormányzat a szociális ellátórendszer átalakításánál arra törekszik, hogy a legrászorultabbak kapjanak fokozott odafigyelést, segítséget, ápolást és gondozást.

"Az idősödés folyamatának felerősödése azt követeli meg a kormánytól, hogy a bentlakásos intézményi ellátás mellett minőségi szolgáltatásokat biztosítson az alapszolgáltatásokban" - hangsúlyozta az államtitkárság, hozzátéve: meg kell teremteni a lehetőséget a fokozott ápolást és gondozást igénylő idősek számára, hogy otthonukban kapjanak professzionális segítséget.

A házi segítségnyújtás jogosultságának megváltoztatása azt szolgálja, hogy a jelentős önellátási problémával küzdők minőségi ellátásban részesüljenek - tették hozzá.

Kiemelték: a jelenlegi szolgáltatási rendszer az alacsony ponthatár miatt már nem tudja ellátni a társadalom elöregedéséből fakadó ápolási, gondozási feladatok növekedését. Ezért 2015-től a házi segítségnyújtás igénybevétele előtt egy többdimenziós állapotfelmérés készül, amelyen a szolgáltatás biztosításához 20 pontot kell elérni.

A módosítás fokozatosan történik - írták, kifejtve: az kizárólag azokat az igénylőket érinti, akik a jogszabályváltozás hatályba lépése után fogják kérni a házi segítségnyújtást. Tehát a már ellátotti jogviszonyban lévőkre nem vonatkozik semmilyen módon a ponthatárok változása, nincs felülvizsgálat előírva a már igazolt gondozási szükségletekre - szögezték le.

"A jogosultsági feltétel megváltoztatása egyértelművé teszi, hogy a jövőben olyan szükséglettel kell rendelkezzen az igénylő, amely alapápolási feladat biztosítását feltételezi, illetve szükséglete alapján elengedhetetlen a szakképzett és hivatásos szociális gondozó munkája" - olvasható a szociális államtitkárság közleményében.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
SZOCIÁLIS SZFÉRA