Új szabályok az uniós lobbitevékenységekre - A Bizottság és a Parlament bővíti az átláthatósági nyilvántartást

2015.01.27. Jogi Fórum / Európai Bizottság

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament közös munkájának eredményeként a mai nappal megújul az EU átláthatósági nyilvántartása. A nyilvántartás megújulásával hatályosulnak az Európai Parlament és az Európai Bizottság által 2014 áprilisában felülvizsgált intézményközi megállapodás rendelkezései.

Az új rendszerben megváltozik a lobbitevékenységgel kapcsolatos bejelentések módja: több információt kell megadni az uniós bizottságokban, fórumokon, közös munkacsoportokban vagy hasonló struktúrákban való részvételről és a figyelemmel kísért jogalkotási dokumentumokról; emellett a továbbiakban minden nyilvántartott köteles bejelenteni a lobbitevékenységhez kapcsolódó költségek becslését.

Ezenkívül a figyelmeztetések és panaszok kezelésére szolgáló eljárás egyszerűsítésével immár alaposabban és hatékonyabban vizsgálhatók a félrevezetőnek vélt információk, illetve az új követelmények révén nő a regisztráció hozzáadott értéke: ezentúl regisztrálnia kell például mindenkinek, aki valamely biztossal, kabinettaggal vagy főigazgatóval szeretne találkozni, továbbá minden olyan szervezetnek, amely fel kíván szólalni az Európai Parlament által szervezett meghallgatásokon.

A weboldal áttekinthetőbb nyilvános felülete egyszerű, a felhasználók lépéseit végigkísérő útmutatóval segíti a regisztrációt.

Háttér

A ma hozott intézkedések egy 2014 áprilisában aláírt megállapodás előírt végrehajtását jelentik. A Juncker-Bizottság 2015-ben saját javaslattal kíván előállni a lobbisták kötelező, a Bizottságra, az Európai Parlamentre és a Tanácsra is kiterjedő nyilvántartása kapcsán. A javaslat előkészítése Timmermans alelnök felelősségi körébe tartozik.

A Juncker-Bizottság 2014. november 25-én már jelentősen növelte az átláthatóságot: két új határozata tájékoztatás közzétételét írja elő a biztosok, a biztosi kabinetek tagjai és a főigazgatók számára a szervezetekkel vagy önfoglalkoztató személyekkel tartott megbeszélésekről. Juncker elnök azt is egyértelművé tette, hogy az említettek elvben csak az átláthatósági nyilvántartásban szereplő szervezetekkel és önfoglalkoztató személyekkel tarthatnak megbeszéléseket. A Bizottság elkötelezett az átláthatóság fokozása és az érdekeltekkel folytatott nyitott és rendszeres párbeszéd fenntartása mellett.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI PARLAMENT
JOGALKOTÁS