Megalakult a közigazgatási perjogi kodifikációs bizottság - A közigazgatási perrendtartás tervezete még az idén a Ház elé kerülhet

2015.02. 5. Jogi Fórum / MTI

Megalakult a közigazgatási perjogi kodifikációs bizottság kedden. A kormány a testület elnökévé Patyi Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát, az Államreform Bizottság elnökét nevezte ki - tájékoztatta az Igazságügyi Minisztérium (IM)

A kormány határozatban rendelte el a közigazgatási perjog felülvizsgálatát, az önálló közigazgatási perrendtartás kidolgozására irányuló munkálatok megkezdését, és felhívta Trócsányi László minisztert a közigazgatási perrendtartás koncepciójának kidolgozására - írta a tárca.

A bizottság tagjai a tudomány, az igazságszolgáltatás, a központi és a területi közigazgatás, valamint az Igazságügyi Minisztérium képviselői; a testület feladata "a koncepcionális súlyú kérdésekben álláspont kialakítása, szakmai anyagok előkészítése és véleményezése".

A tárca a közleményben kifejtette: azért van szükség az új szabályozás megalkotására, mert 1949 óta nincs egységes, "a közigazgatási tevékenységgel összefüggő bíráskodás alapvonalait meghatározó törvény".

A közigazgatási jog és szervezetrendszer hatalmas változásokon ment keresztül, így a közigazgatási bírósági eljárás szabályainak felülvizsgálata is időszerűvé vált - írták.

Hozzáfűzték: az IM célja, hogy a közigazgatási perrendtartásról szóló törvényjavaslat még az idén az Országgyűlés elé kerüljön.

  • kapcsolódó anyagok
POLGÁRI ELJÁRÁSJOG
KÖZIGAZGATÁSI PEREK
KÖZIGAZGATÁSI PERRENDTARTÁS
IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM