A számítógépes bűnözés aláássa az internetes vásárlói bizalmat - Eurobarometer felmérés a biztonságosabb internet-nap alkalmából

2015.02.12. Jogi Fórum / Európai Bizottság

A biztonságosabb internet nap alkalmából egy új Eurobarometer felmérés jelent meg, amelyből kiderül, hogy az internet felhasználók nagyon aggódnak a számítógépes bűncselekmények miatt. Számszerűen, az európai internet felhasználók 85%-a, valamint a magyar internetezők 70%-a egyetért azzal, hogy a kiberbűnözés áldozatává válás esélye egyre inkább nő.

A különböző típusú számítógépes bűncselekmények közül a magyar felhasználók leginkább a vírusok és egyéb kártevő szoftverek (61%), a személyazonosság-lopás (56%), illetve a bankkártya- vagy online bankolási csalás miatt (53%) aggódnak.

"A számítógépes bűnözés aláássa az internetes vásárlói bizalmat, és hátráltatja a digitális gazdaságot és saját online életünket. Az elsődleges célunk az, hogy minden felhasználó számára biztonságos internetet teremtsünk azáltal, hogy a meglelőzésre koncentrálunk és harcolunk a számítógépes bűnözés minden formája ellen" – mondta Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztos.

Az Euróbarométer felmérés magyarországi eredményei

  • kapcsolódó anyagok
INTERNET
EURÓPAI BIZOTTSÁG
SZÁMÍTÓGÉPES BŰNÖZÉS