A terrorizmus elleni fellépés és adatvédelem - Az Európai Parlament alkut ajánl a tagállamok képviselőit tömörítő tanácsnak

2015.02.12. Jogi Fórum / MTI

Az Európai Parlament szerdán elfogadott határozata szerint az uniós döntéshozatal során együtt kell kezelni az adatvédelemről szóló jogszabálycsomagot és a légi utasok adatait rögzítő regiszter ügyét.

Az állásfoglalást 532 szavazattal, 136 ellenszavazattal szemben és 36 tartózkodás mellett fogadták el.

A parlament mintegy alkut ajánl a tagállamok képviselőit tömörítő tanácsnak. Mindkét témában úgynevezett együttdöntési eljárással születhet meg az új uniós jogszabály, az EP-nek és a tanácsnak egyezségre kell jutnia egymással. Az utasnyilvántartás terén mindeddig az EP hátráltatta a megállapodást, az adatvédelem ügyében viszont a tanácsban nem alakult ki a szükséges többség.

Az EP most úgy határozott, hogy év végéig véglegesíti az utasadatok rögzítésére vonatkozó jogszabály-tervezetet, a tagállamoktól ugyanakkor előrelépést kér az adatvédelmi dosszié ügyében, hogy az összegyűjtött utasadatokra immár ne 28 tagállam különféle adatvédelmi szabályai, hanem egységes uniós szabályok vonatkozzanak.

A képviselők a radikalizálódás ellen azt javasolják, hogy induljanak programok a jelenség kiváltó okainak megszüntetésére, szülessenek intézkedések a terrorizmusra buzdító internetes tartalmak ellen, a terroristaszervezetekbe tagokat kereső és indító szervezetek kiszűrésére, a terrorszervezetek pénzügyi hátterének felszámolására, a fegyverkereskedelem megállítása, valamint az érintettek rehabilitációja érdekében.

Az EP szigorítaná a külső határok ellenőrzését, amitől azt várják, hogy meg fogja akadályozni a terrorizmussal gyanúsítható személyek áramlását.

Az EP elutasítja ugyan a személyek szabad mozgását biztosító schengeni rendszer felfüggesztését, de a meglévő szabályok szigorú betartására, vagy akár az okmányellenőrzés ideiglenes bevezetésére, és a schengeni információs rendszer használatára biztatják a tagállamokat. Az állásfoglalás kiemeli: a szabályok már most is megengedik egyes személyek célzott ellenőrzését a külső határ átlépésekor.

A terrorizmus elleni küzdelem az EU állam- illetve kormányfőinek csütörtöki tanácskozásán is téma lesz. Az erről szóló plenáris vitában a felszólaló magyar képviselők közül Morvai Krisztina, a Jobbik politikusa arra hívta fel az EP, az Európai Bizottság, valamint a csúcs résztvevőinek figyelmét, hogy a magyar-szerb határ egy szakaszán, Ásotthalom térségében szerinte akár terroristák is szabadon beléphetnek az unió területére, mert az ott illegálisan belépő napi mintegy 1500 határsértőt senki sem ellenőrzi.

Mindemellett a dokumentum szerint a tagállamoknak több információt kellene az Europol és az Eurojust rendelkezésére bocsátaniuk, mert a határozat szerint most csak a szükséges információ fele jut el Hágába. A képviselők támogatják az Europolon belül létrehozandó, az erőforrásokat koncentráló európai terrorizmusellenes platform felállítását.

  • kapcsolódó anyagok
ADATVÉDELEM
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI PARLAMENT
TERRORIZMUS
LÉGIKÖZLEKEDÉS