Rendkívüli módon felerősödött illegális migráció - Lattmann: A magyar jogszabályok szigorítására nincs szükség

2015.02.12. Jogi Fórum / MTI

Február első nyolc napjában csaknem 11 ezer menekültet fogtak el a rendőrök Magyarországon illegális migráció miatt - derül ki a rendőrség honlapján hétfőn közzétett grafikonból.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának adatai szerint februárban minden nap több mint ezer emberrel szemben intézkedtek a rendőrök illegális migrációval összefüggésben. Csak múlt héten pénteken 1696 illegális bevándorlót fogtak el a rendőrök.

Az elmúlt két hónap statisztikáiból kiderül, hogy az utóbbi időben jelentős mértékben emelkedett az illegális bevándorlás kapcsán elfogottak száma. Januárban, a hónap első felében maximum 400 körüli elfogást regisztráltak, a hónap második felében viszont egyre több illegális bevándorlóval szemben intézkedtek. Január 30-án már 1413 illegális bevándorlót fogtak el a rendőrök.

Az ORFK kommunikációs szolgálata szombaton egy általános tájékoztatót tett közzé a rendőrség honlapján a schengeni övezeten kívülről érkező menekültekkel kapcsolatos eljárásról.

Eszerint a Schengeni Határellenőrzési Kódex szabályai értelmében a külső határokkal rendelkező államok felelősek azért, hogy a schengeni térségbe beutazók valamennyi schengeni tagállam beutazási feltételeit teljesítsék, mert a többi tagállam nem végez határellenőrzést.

A nem schengeni övezetből érkezők jogszerűen érvényes útlevéllel és vízummal utazhatnak be. Ha az érintettek ilyen okmányokkal nem rendelkeznek és nem a kijelölt határátkelőhelyeken lépnek be az ország területére, akkor beutazásuk jogellenes. Amikor menekültkérelmet nyújtanak be, a menekülteljárás idejére magyarországi tartózkodásuk jogszerűvé válik, de nem jogosultak a többi tagállamba továbbutazni, mert a schengeni tagállamokba való továbbutazás feltételeivel nem rendelkeznek. A feltételekkel nem rendelkezők továbbutazását a rendőrség köteles megakadályozni.

A schengeni tagállamokba jogellenesen bejutottakat az a tagállam köteles minden esetben visszafogadni, amelynek a külső határán illegálisan utaztak be vagy amelyik legális jogcímet biztosított nekik a tartózkodásra.

Ugyanakkor a vízumkötelezett harmadik ország állampolgára csak elismert menekültként utazhat vízummentesen a többi tagállamba, menekültkérelmezőként ez a jog nem illeti meg, tehát abban a tagállamban kell maradnia, ahol a kérelmet benyújtotta - közölte a rendőrség.

Nemzetközi jogász: Az EU szintjén kell megoldani az illegális bevándorlók problémáját

Az Európai Unióba érkező illegális bevándorlók kezelésére már több megoldást is felvetettek, mint például az Európai Unió külső határainak erősítését, illetve a határországokban a fokozottabb belső ellenőrzést - mondta Lattmann Tamás. A nemzetközi jogász szerint a magyar jogszabályok szigorítására nincs szükség, az Európai Unió szintjén kell megoldani a problémát.

Az illegális bevándorlás az utóbbi időben Magyarországon is rendkívüli módon felerősödött. Az Országos Rendőr-főkapitányság által a rendőrség honlapján nyilvánosságra hozott adatok szerint újév napján 118, január 2-án pedig 134 határsértőt fogtak el, január 30-án ez a szám meghaladta az 1400-at.

Budapesten, a Keleti pályaudvaron csütörtökön, szombaton és vasárnap összesen mintegy háromszáz menekülttel szemben intézkedtek a rendőrök a nemzetközi gyorsvonatok ellenőrzése során. Csak szombaton Csongrád megye déli részén a rendőrök 1022 határsértővel szemben intézkedtek.

Mint Lattmann Tamás kifejtette: mivel az Európai Unión belül nincs belső határellenőrzés, ha valaki bejut az unió területére, a schengeni rendszer nyitottságát kihasználva sokkal könnyebben tud továbbmenni. A tagállamok rendészeti szerveinek feladata, hogy elfogják azokat az unión kívüli állampolgárokat, akik nem jogszerűen tartózkodnak az országukban. Alapvető kérdés viszont, hogy a menekült hol lépett be az Európai Unióba. A menekültkérelmet ott nyújtják be, ahol elfogták, s annak az államnak a hatóságai döntenek az adott személyről. Ha nem kap menekültstátuszt, kitoloncolják és visszaviszik oda, ahol bejutott az Európai Unió területére, s innentől az a tagállam intézkedik tovább a menekülttel szemben.

A nemzetközi jogász elmondta, hogy az Európai Unióba érkező illegális bevándorlók problémájára - ami egyébként szakmai és politikai szinten is már évek óta napirenden van - többször felvetették a külső határok megerősítését. Olyan viszont nincs, hogy „uniós határőrség”, így alapvetően az Európai Unió külső államainak kell gondoskodniuk arról, hogy - természetesen az EU támogatásával - az unió határait védjék. Mint felidézte: mielőtt Románia és Horvátország tagjai lettek volna az EU-nak, délen és keleten is Magyarország volt az uniós határ, ami komoly feladatot jelentett a magyar hatóságok számára.

A külső határok folyamatos megerősítése mellett a határon lévő államokban a belső ellenőrzés szigorítása is javasolt lenne. Lattmann Tamás kitért a legújabb, a müncheni biztonságpolitikai konferencia apropóján elhangzott felvetésre is, miszerint Svédország kvótarendszert alkalmazna az Európai Unióban, hogy arányosabb legyen az egyes tagállamokba befogadott menekültek számának eloszlása. Margot Wallström svéd külügyminiszter azt mondta, hogy Brüsszelnek a nemzetközi menekültügyi politika finanszírozásában is élen kellene járnia.

Lattmann Tamás azt mondta: a svéd álláspont szerint rájuk hárul a nagyobb probléma, ezért „szétosztanák” az unión belül a bevándorlókat. A nemzetközi jogász megjegyezte: ez a javaslat viszont nem veszi figyelembe, hogy a bevándorlók sok esetben célzottan épp Svédországba akarnak menni, nem csak az Európai Unióba.

Magyarország például jellemzően nem célpontja a bevándorlásnak, aki ide bejut, az megpróbál továbbmenni - mondta Lattmann Tamás, aki szerint Magyarországon a jogszabályok szigorítására nincs szükség. A magyar jogszabályok ezen a területen teljesen összhangban vannak mind a bevándorlásra vonatkozó nemzetközi jogszabályokkal, mind az európai unió releváns normáival - hangsúlyozta a nemzetközi jogász.

A magyar és a szerb rendőrség vezetője az illegális határátlépések visszaszorításáról tárgyalt

A szerb-magyar határon tapasztalható megnövekedett menekültáradat miatt új előállító helyiségeket nyitnak Magyarországon, a helyzet megoldása érdekében viszont meg kell erősíteni a határellenőrzést - értett egyet Papp Károly országos rendőrfőkapitány és Milorad Veljovic, a szerbiai rendőrség igazgatója szerdán a vajdasági Kelebián, ahol a két rendőri vezető a határátkelők védelméről tárgyalt.

Az illegális bevándorlás nemcsak Szerbia és Magyarország problémája, hanem az Európai Unió több országáé is, és azt együtt kell megoldani - fogalmazott Milorad Veljovic. A szerb rendőrség igazgatója kiemelte, hogy az illegális határátlépések megelőzése érdekében megerősítették a szerb-magyar határ védelmét. Csütörtökön 20 német rendőr és több, hőkamerával felszerelt jármű is csatlakozik a határvédelemhez.

Papp Károly kiemelte, hogy a menekültek nagy száma miatt újabb előállító helyiségeket nyitottak Magyarországon. Emlékeztetett arra, hogy a legtöbb illegális bevándorló menekültkérelmet nyújt be, és az elbírálási idő alatt megpróbál tovább jutni az Európai Unió más országaiba. Ezért a magyar rendőrség megerősítette az egész ország területén az autópályák, a gyorsforgalmi utak és a vasútállomások ellenőrzését is - tette hozzá.

Az év eleje óta 23 200 ember lépte át a szerb-magyar határt illegálisan, ez pedig óriási terhet jelent Magyarország és a magyar rendőrség számára - mondta az országos rendőrfőkapitány. Annak érdekében, hogy ezt a helyzetet kezelni tudják, az illetékes megyei rendőr-főkapitányságok létszámát növelték és technikai felszerelését is javították az utóbbi hónapokban - fűzte hozzá.

A magyar rendőri szerveket azonban nemcsak a határellenőrzés szempontjából erősítették meg, hanem a határterületen növelték a közterületi rendőri jelenlétet is a közbiztonság megőrzése érdekében. Papp Károly elmondta, hogy erre a feladatra jelentős erőket csoportosítottak át a magyar készenléti rendőrség állományából.

Az illegális migránsok 40 százaléka gyerek. Az útra kelő családok szociológiai hátterének ismertetéséből kiderült, hogy két hónappal ezelőtt még a legtöbb illegális migráns a legszegényebb rétegből került ki, ezt követően a középosztályból származók száma is megnövekedett, most pedig már a felsőfokú végzettséggel rendelkezők is útra kelnek.

Papp Károly azt is közölte, hogy csökkent az illegális határátlépők száma, míg az utóbbi héten naponta átlagosan 1200-1300 főt fogtak el a magyar rendőrök, az elmúlt néhány napban ez 650-700 főre csökkent.

A két rendőri vezető emellett egyetértett abban is, hogy vissza kell szorítani az embercsempészetet, az ilyen szervezetek felszámolása érdekében pedig már megkezdődött a magyar és a szerb bűnügyi rendőrség egyeztetése is.

  • kapcsolódó anyagok
RENDŐRSÉG
MIGRÁCIÓ
SCHENGENI ÖVEZET
SZERBIA