Márciustól módosulnak az EKÁER-szabályok - Számtalan könnyítést javasol a törvény végrehajtási rendeletének tervezete

2015.02.23. Jogi Fórum / MTI

Február 1-je helyett március 11-étől kell első alkalommal kockázati biztosítékot nyújtani az erre kötelezett, kockázatos termékeket fuvarozó vállalkozásoknak - döntött a parlament pénteken azzal, hogy elfogadta az adózás rendjéről szóló törvénynek az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerrel (ekáer) összefüggő módosítását.

A 137 igen, 3 nem szavazattal és 37 tartózkodás mellett jóváhagyott, kivételes eljárásban megtárgyalt törvény a január elseje óta működő rendszer működtetésével kapcsolatos részletszabályok rögzítését nemzetgazdasági miniszteri rendeletre bízza. Ennek - több könnyítést tartalmazó - tervezete csütörtökön meg is jelent a kormány honlapján.

Az alapvető szabály nem változik: minden útdíjköteles - 3,5 tonna össztömeget meghaladó - járművel történő fuvarozás feltétele az, hogy a fuvarozó rendelkezzen ekáer-számmal. Márciustól a miniszteri rendelet tartalmazza azokat az eseteket, amelyekben akkor is az ekáer alá tartozik a szállítás, ha nem útdíjköteles járművel végzik azt. Az ilyen jármű össztömege nem haladhatja meg a 3,5 tonnát.

Azok a vállalkozások, amelyek szerepelnek a NAV köztartozásmentes adózói adatbázisában, mentesülnek a kockázati biztosíték fizetésének kötelezettsége alól. Annak a cégnek, amelyik február 28-áig kéri a felvételét a nyilvántartásba és nincs köztartozása, nem kell kockázati biztosítékot nyújtania.

Könnyítéseket is tartalmaz az ekáer-törvény végrehajtási rendelete

A piaci igényeknek megfelelően számtalan könnyítést javasol az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerről (ekáer) szóló törvény végrehajtási rendeletének tervezete, ezek között szerepel, hogy a kockázati biztosíték számításának ideje 60 napról 45 napra rövidül - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A kormány honlapjára felkerült rendelettervezet véleményezhető - hívja fel a figyelmet a szaktárca. A tervezet szerint bővülnének a mentesülési szabályok is. Így például 200-ról 500 kilogrammra, illetve 250 ezer forintról 1 millió forintra emelné a gazdasági tárca a kockázatos élelmiszereknél a bejelentési kötelezettség határértékét.

A parlament pénteken szavaz az ekáer- törvény módosításáról, amelynek az a legfontosabb újdonsága, hogy a részletszabályok kikerülnek belőle, viszont ezek megállapítása a szakminiszter kötelezettsége lesz. Ezeket tartalmazza a végrehajtási rendelet tervezete.

A jogszabály szerint az Európai Unió más tagállamából Magyarországra, akár innen külföldre, továbbá belföldön belül is csak ekáer számmal lehet fuvarozni útdíjköteles - 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű - járművel.

A ekáer számot az exportáló feladónak, import terméknél a magyar címzettnek, belföldi fuvarozásnál pedig szintén a feladónak kell megkérnie.

A számhoz az ügyfélkapun történő regisztrációval megszerzett felhasználónévvel és jelszóval lehet hozzájutni. Minden szám egy fuvart takar.

A tervezet mentesíti a ekáer-szám megkérése alól a 20 kilométeren belüli szállítást. Ehhez egy évre szóló egyedi mentesítést kell kérni, amelyet a lejáratát megelőzően, legfeljebb 90 nappal lehet meghosszabbítatni.

A rendelet tervezete meghatározza a kockázatos termékek fuvarozásának feltételeként támasztott, kockázati biztosíték nyújtásának részletszabályait is. A biztosítéknak folyamatosan el kell érnie a bejelentést megelőző 45 napban szállított kockázatos termékek együttes, áfa-nélkül számított ellenértékének a 15 százalékát.

A tervezet nagyobb része - a törvénymódosítással együtt - március elsején lép hatályba, leszámítva a biztosítékadási szabályokat, amelyeket március 11-től kell alkalmazni. Néhány - a szám kiadásához kapcsolódó, informatikai fejlesztést igénylő - szabály hatályba lépésének ideje viszont csak április 1.

  • kapcsolódó anyagok
ADÓZÁS
JOGALKOTÁS
ELEKTRONIKUS KÖZÚTI ÁRUFORGALMI ELLENŐRZÉSI RENDSZER