A gázév három hónappal eltolódik, kapacitást lekötni pedig negyedévre és napon belül is lehet – egyebek mellett ezt tartalmazza a földgázellátásról szóló törvény módosítása, amelyet kedden – 131 igen szavazattal, 65 nem ellenében – fogadott el az Országgyűlés.

A 2008-ban született földgáztörvény hatálybalépése óta három európai uniós rendelet is született a földgázszállítással kapcsolatban. Ezek a kapacitások elosztásával, illetve a szállító rendszer kiegyensúlyozásával foglalkoznak.

A gázév jelenleg július 1-jétől a következő év június 30-ig tart. A módosítás az október 1-jétől a következő év szeptember 30-ig terjedő időszakra helyezi át a gázévet. Az idén induló gázév azonban rendhagyó lesz, mivel július 1-jétől 2016. szeptember 30-ig tart.

A törvény hatálybalépésével a szállítási rendszerüzemeltetőhöz, valamint a földgázelosztóhoz beadott éves kapacitásigényeket – és az ezen kapacitásigények alapján lefolytatott eljárások eredményét – érvénytelennek kell tekinteni.

A rendszerhasználónak a földgáztároló szabad kapacitásait – egyéves időtartamra – legkésőbb március 31-ig kell lekötnie.

Új elem a törvényben a kereskedési platform, amelyet a szállítási rendszerüzemeltető vagy pedig a szervezett földgázpiacon engedéllyel tevékenykedő cég működtethet. A platform kereskedési szabályzatát a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hagyja jóvá. A platformon csak annak tagja kereskedhet.

Tagok a következők lehetnek: a földgázkereskedők, a saját jogon eljáró felhasználók, a földgáztermelők, a szállítási rendszerüzemeltetők, a földgáztárolói engedéllyel rendelkezők, továbbá a földgázelosztók és az – együttműködő földgázrendszerhez közvetlenül kapcsolódó – külföldi székhelyű szállítási rendszerüzemeltetők. A felsoroltak azonosak a korábbi kiegyensúlyozó platform szereplőivel.

Kiegészítésként került be a földgáztörvénybe az, hogy a felhasználónak térítésmentesen jár a gázóra. Szintén ingyenes az óránként 20 köbméternél többet fogyasztó gázórájára a távadó felszerelése. Ez utóbbi azonban csak 2017-től lesz kötelező.

A gáz számbavétele is változik: a szállító vezeték összes pontján és a tárolókban kilowattóra (kWh) lesz a mértékegység. Az elosztóvezetékeken – a fogyasztónál – azonban továbbra is megajoule-ban (MJ) veszik számba a felhasznált gázt.