Európai Ügyészség, adatvédelem, közokiratok uniós elfogadása - Közép-európai igazságügy-miniszterek képviselői egyeztettek

2015.03. 9. Jogi Fórum / MTI

Közép-európai igazságügy-miniszterek képviselői egyeztettek többi közt az Európai Ügyészség intézményéről, az új adatvédelmi szabályozás tervezetéről és bizonyos közokiratok európai uniós elfogadásáról Budapesten - tájékoztatta az Igazságügyi Minisztérium európai és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára.

Berke Barna közölte: a visegrádi négyek mellett Horvátország és Szlovénia küldöttei vettek részt a tanácskozáson, a lengyel, a cseh és a horvát fél államtitkári, a szlovák és a szlovén helyettes államtitkári szinten képviseltette magát.

Elmondta, hogy az eszmecsere egy régebbi gyakorlat folytatása: az Európai Unió Igazságügyi Tanácsának soron következő ülésére való felkészülés. A Berke Barna elnökletével megtartott konzultáción az igazságügyi tanács pénteki napirendjén szereplő fontosabb javaslatokról egyeztettek, elsőként az európai ügyészi hivatalról. Az államtitkár közölte: a résztvevők a célkitűzéssel egyetértenek, a megvalósítás módját és több eljárásjogi kérdést illetően további munka szükséges, így például a vádalku szabályozását, az ügymegszüntetés, az új ügyészségi modell vezetése körében.

Tárgyaltak az új adatvédelmi rendelettervezetről is, arról, hogyan lehet összeegyeztetni a személyes adatok védelmét - ami alkotmányos alapjog - az adatok kereskedelmi célú felhasználásával. Berke Barna elmondta: a magyar álláspont az, hogy a magyar jog szerint létező adatvédelmet nem akarják "lejjebb adni", Magyarország ragaszkodik a fennálló hazai védelmet biztosító szabályozáshoz.

A személyes adatok felhasználásához kapcsolódó vitarendezés központját illetően az adatalany vagy a felhasználó országa közül a magyar álláspont szerint az adatalanyhoz való közelség elve szerinti eljárás támogatható.

A harmadik kiemelt téma, amiről a felek egyeztettek, a közokiratok más tagállamban való elismerésnek könnyítését célzó tervezet volt. Ezzel kapcsolatban vitatott, hogy az Európai Uniónak kizárólagos hatásköre legyen-e, vagy fennmaradjon a tagállamok hatásköre a közokiratok elfogadása terén nemzetközi szerződések megkötésére. Berke Barna elmondta, vannak két- vagy többoldalú egyezmények, amelyek kedvező gyakorlatot eredményeznek, ezért a magyar fél szerint a jól működő, "felhasználóbarát" megoldásoknak fenn kellene maradniuk. Az államtitkár arról tájékoztatott, hogy ebben a kérdéskörben is hasonló álláspontok alakultak ki.

Közölte azt is, hogy május végén Szlovákiában egyeztetnek ismét az igazságügy-miniszterek, majd az EU igazságügyi tanácsának június második felében esedékes ülése előtt ülnek össze várhatóan újabb konzultációra a felek.

  • kapcsolódó anyagok
ADATVÉDELEM
POLGÁRI JOG
IGAZSÁGÜGY
IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM
EURÓPAI ÜGYÉSZSÉG