Az egyetemes gázszolgáltatás védelmében - Módosul a földgázellátásról szóló 2008-as törvény

2015.03.13. Jogi Fórum / MTI

Törvényjavaslattal segítenék a gázszolgáltatásban az egyetemes szolgáltatás védelmét. A javaslatot Balla György (Fidesz) nyújtotta be az Országgyűlésnek.

A javaslat - az Országgyűlés honlapján olvasható - általános indoklása szerint azért kezdeményezi a földgázellátásról szóló 2008-as törvény módosítását, hogy biztosítsa az egyetemes szolgáltatói tevékenységgel felhagyni kívánó társaság által ellátott felhasználóknak az egyetemes szolgáltatás keretei között történő folyamatos földgázellátását.

Ezt az előterjesztő azért tartja fontosnak, mert a lakossági fogyasztók és a törvényben meghatározott egyéb felhasználók - jellemzően kisvállalkozások - esetében az egyetemes szolgáltatás a hatósági áron túl számos, a felhasználók számára előnyös feltételeket biztosít - például szerződéskötési kötelezettség, ügyfélszolgálat és garantált szolgáltatás szabályai.

A javaslat szabályozza, hogy mely esetekben vonhatja vissza - kérelemre - a hivatal az egyetemes szolgáltatói engedélyt. Az ilyen eseteket követően a hivatal eljárást indít új egyetemes szolgáltató kiválasztására, amelyben minden szolgáltatótól ajánlatot kér.

Az egyetemes szolgáltatók ajánlatukban meghatározzák azokat a feltételeket, amelyek fennállása esetén az ellátást biztosítani tudják. Ha nem érkezik megfelelő ajánlat, akkor úgynevezett "végső menedékest" jelölnek ki. Ilyen esetben a körülmények mérlegelésével az összes egyetemes szolgáltatói engedélyes közül az ellátásbiztonság és az ügyfélkiszolgálás legmagasabb szintjére törekedve jelöli ki a hivatal az átvevő egyetemes szolgáltatót.

A jogszabály részletesen leírja az átadás-átvétel menetét, amely alapesetben három hónapig tarthat. Egyben rögzíti, hogy az átadó egyetemes szolgáltató az átvétel időpontjáig köteles teljesíteni a működési engedélyének megfelelő kötelezettségeit.

Ha a szállító- és az elosztóvezeték, valamint a tároló tulajdonosa nem az engedélyes, akkor a földgázrendszer tulajdonosát kötelezhetik arra, hogy a felhasználók folyamatos ellátásához, a folyamatos és biztonságos földgázszállításhoz, földgázelosztáshoz, földgáztároláshoz és a telephelyi szolgáltatáshoz szükséges eszközeit a kijelölt engedélyesnek üzemeltetésre adja át. A hivatal pedig meghatározza az eszközök használatának ellenértékét.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
ENERGETIKA
KÖZSZOLGÁLTATÁS