Rákóczi-emléknap lesz március 27. - A Ház döntésével várhatóan már idén lesznek megemlékezések

2015.03.17. Jogi Fórum / MTI

Rákóczi-emléknapot tartanak a jövőben minden év március 27-én, a fejedelem születésnapján - erről döntött az Országgyűlés kedden.

A Semjén Zsolt és Vejkey Imre KDNP-s, valamint Lezsák Sándor fideszes politikus által benyújtott javaslatot 171 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el a Ház.

A három kormánypárti politikus február közepén javasolta, hogy II. Rákóczi Ferenc emléknapjává nyilvánítsák március 27-ét, a fejedelem születésnapját. A kormánypárti politikusok indoklásukban a magyar történelem egyik legnagyobb alakjának nevezik Rákóczi Ferencet, aki "Magyarország állami önrendelkezéséért vívott harcának vezéralakja" volt a XVIII. század elején.

A határozati javaslat elfogadásával az Országgyűlés megemlékezik a II. Rákóczi Ferencre felesküdöttek emléke előtt is, akik a "Cum Deo pro patria et libertate" zászló alatt küzdöttek a magyar szabadság kivívásáért.

A parlament emellett kimondta, hogy támogatja és szorgalmazza a Rákóczi-szabadságharccal kapcsolatos megemlékezések szervezését, oktatási anyagok készítését.

A döntéssel várhatóan már idén lesznek megemlékezések országszerte és a Felvidéken.

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
JOGALKOTÁS