68 milliárd forint értékű vagyon került biztosításra a Buda-Cash ügyben - A bróker-ügyekben folyó nyomozások eddigi eredményeiről

2015.03.30. Jogi Fórum / Fővárosi Főügyészség

A Fővárosi Főügyészség fokozott felügyelete mellett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda által a Buda-Cash és Quaestor ügyekben folytatott nyomozásokban, két hetes megfeszített munka eredményeként sikerült az összegyűjtött, jogszabály által megkívánt törvényes bizonyítékok alapján a gyanúsításokat közölni és a szükséges kényszerintézkedéseket foganatosítani.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a Buda-Cash ügyben 2015. február 23. napján rendelt el nyomozást a Magyar Nemzeti Bank alelnökének feljelentése alapján. A gyanúsítotti kihallgatásokra és őrizetbe vételekre ebben az ügyben 2015. március 9. napján került sor különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt. Így rövid idő alatt, törvényes, szakszerű, és időszerű nyomozás eredményeként sikerült beszerezni a konkrét személyekkel szembeni megalapozott gyanú közléséhez szükséges bizonyítékokat.

A Buda-Cash ügyben a nyomozó hatóság a Fővárosi Főügyészség fokozott felügyelete mellett, az eddigi eljárás eredményei alapján sikeres vagyonbiztosítási intézkedéseket tett. Ennek során mintegy 68 milliárd forint értékű vagyon került biztosításra ingatlanok, üzletrészek, bankszámlák, ingóságok és készpénz formájában.

Figyelemmel arra, hogy az eddig feltárt összesített kárérték mintegy 62 milliárd forint, így remény van arra, hogy az eljárás sikeres befejeződésével a károsultak kielégítést nyerjenek.

A Magyar Nemzeti Bank 2015. március 10. napján tett feljelentést a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt.-nél végzett vizsgálata során tapasztalt szabálytalanságok miatt. A feljelentés alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda 2015. március 11. napján nyomozást rendelt el.

A nyomozást a Fővárosi Főügyészség már az elrendelés napján fokozott ügyészi felügyelet alá vonta, majd a fővárosi főügyész - a Buda-Cash ügyhöz hasonlóan - a hatékony ügyészi ügyfeldolgozás érdekében egy három ügyészből álló ügyfeldolgozó csoportot alakított. A nyomozó hatóságon az ún. bróker ügyek vizsgálatára szintén több fős nyomozó csoport működik.

A főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda - bevonva a Magyar Nemzeti Bank munkatársait is - a nyomozás kezdetétől fogva szorosan együttműködött.

Az intenzív és alaposan megtervezett nyomozati munka eredményeként, a már több napja tartó ügyészi-nyomozói előkészületeket követően került sor a múlt csütörtökön végrehajtott akcióra, amelynek során a nyomozó hatóság üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt három személyt gyanúsítottként hallgatott ki, majd őket őrizetbe vette.

A gyanúsítottak a gyanúsítással szemben panasszal éltek, a panaszokat a Fővárosi Főügyészség bírálja el.

A vagyoni jellegű kényszerintézkedések az ügyben folyamatban vannak, a vagyonelkobzás alá eső dolgok biztosítása érdekében a nyomozó hatóság - a Buda-Cash ügyhöz hasonlóan - vagyon-visszaszerzési eljárást indított, és ennek keretében ingatlanokat, üzletrészeket és ingóságokat biztosított.

Az eljáró hatóságok továbbra is rendkívül nagy erőket mozgósítva, egymással teljes összhangban működve, a nyomozati tervnek és a jogszabályoknak megfelelően, valamennyi bróker ügyben a maximális eredményre törekedve folytatják az eljárást.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
PÉNZÜGYI JOG
ÜGYÉSZSÉG