Zugírász ügyvéd Zalaegerszegen - Korábbi büntetései ellenére is folytatta tevékenységét a 60 éves jogász

2015.04. 2. Jogi Fórum / Zalaegerszegi Megyei Főügyészség

A jelenleg is jogerős szabadságvesztését töltő 60 éves férfi 2006. júniusáig ügyvédként praktizált, amikor a Zala Megyei Területi Ügyvédi kamara törölte az ügyvédi névjegyzékből. Kamarai tagságának megszűnését követően sem hagyott fel az ügyvédi tevékenység végzésével, azt ellenérték fejében jogosulatlanul egyes ügyfeleivel fiktív munkaszerződést kötve jogtanácsosként, illetve alkalmazottként végezte.

 A Zala Megyei Bíróság 2009. évben a jogtanácsosi névjegyzékből is törölte, majd zugirászat bűntette és más bűncselekmények miatt pénzbüntetésre ítélte. Ezután módszert váltott, s az édesanyja névleges képviselete alatt, majd egy másik személy névleges képviselete alatt álló Kft. nevében, önmagát meghatalmazott alkalmazottként feltüntetve az ügyfelekkel ügyvédi tevékenységre szóló megbízási szerződéseket kötött melyek keretében iratokat vett át, jogi tanácsadást nyújtott, okiratokat -keresetlevelet, beadványokat, adásvételi, bérleti, engedményezési és más szerződéseket- szerkesztett, tevékenységéért költségtérítést vett át és megbízási díjat is kikötött. Az ügyek intézése során az ügyvédi tevékenységhez hasonló ügyviteli-technikai szabályok szerint járt el, az ügyeket évenként 1-től sorszámozott dossziékba rendezte, azokról éves kimutatást készített, esetenként az ügyfelek okmányait fénymásolta. Azokban az ügyekben, amelyekben az ügyvédi közreműködés az ügyek természete miatt elkerülhetetlen volt, gondoskodott az általa szerkesztett iratok ügyvédi ellenjegyzéséről.

A vádirat a terhelt 2010.-13. években elkövetett 12 cselekményét részletezi, ezek alapján a Zalaegerszegi Nyomozó Ügyészség a Zalaegerszegi Járásbíróságon a terhelt ellen zugirászat vétsége miatt emelt vádat, az ügyészség büntetésként fogházbüntetés kiszabására, és egyetemi jogi végzettséghez kötött tevékenységtől való eltiltásra tett indítványt, de korábbi két, végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetésének utólagos végrehajtását is javasolta.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐJOG
ÜGYVÉDSÉG