Májustól a magánszemélyek készpénzkifizetéseinél is korlátozást vezetnek be Romániában – közölte a román sajtó.

A hivatalos közlönyben most megjelent törvény szerint a magánszemélyeknek is tilos lesz 10 ezer lejnél (677 ezer forint) nagyobb összeget készpénzben kifizetni egy áruházi vásárláskor, vagy 5 ezer lejnél nagyobb összeget bármely más típusú jogi személynek. A magánszemélyek közötti adásvételeknél a készpénz-tranzakciók felső határa 50 ezer lej.

Eddig csak a jogi személyek számára léteztek Romániában korlátozások a készpénzkifizetésre: a jogi személyek napi 10 ezer lejes összeghatárig fizethetnek készpénzzel oly módon, hogy ötezer lejnél többet nem fizethetnek ugyanannak a beszállítónak. Az inkasszálásra ugyanezek az összeghatárok érvényesek.
Aki túllépi a törvényben megszabott korlátokat, az kihágást követ el, amit az adóhatóság az előírt összeghatár felett kifizetett készpénz tíz százalékának megfelelő bírsággal büntet. A rendelkezés kijátszását célzó részletfizetést is büntetik.

Romániában még mindig bevett gyakorlat az, hogy a több ezer eurós ingatlanok és gépkocsik adásvételénél is a vásárló készpénzben fizeti ki a vételárat. Hasonlóképpen a bankszámlára átutalt fizetéseket is az alkalmazottak jelentős része felveszi az bankjegy-automatáknál és vásárláskor készpénzzel fizet.

A készpénzforgalmat szabályozó törvény május 9-én lép hatályba Romániában. A jogszabály megszabja annak a – kereskedőkre áthárított – bankközi jutaléknak (interchange díj) a felső határát is, amelyet a bankkártyák használata után számítanak fel a pénzintézetek. Az uniós direktíváknak megfelelően a betéti kártyás vásárlásnál legfeljebb 0,2 százalékra, a hitelkártyásnál pedig legfeljebb 0,3 százalékra korlátozták a legmagasabb bankközi jutalékot, de a törvénynek ez a része csak egy év múlva, 2016 áprilisában lép hatályba.

Az interchange díj 1-1,2 százalék körül van Romániában – közölte néhány hónapja a bancherul.ro szakportál, hozzátéve, hogy a jutalékot a bankok a kereskedőkkel, végső soron pedig a vásárlóval fizettetik meg. A kártyatársaságnak fizetendő jutalékkal együtt minden bankkártyás vásárlás 1,78-2,4 százalékát a jutalékok teszik ki.