Túl szigorú a behajtási költségátalány magyar szabályozása? - A hazai jogalkotók kötelezettségként adaptálták az uniós irányelvet

2015.04.22. Jogi Fórum / MTI

Módosításra szorul a behajtási költségátalány szabályozása a Ptk-ban, miután a magyar szabályozás az uniósnál jóval szigorúbb, és ez rontja a cégek versenyképességét - véli közleményében a Mazars könyvvizsgáló és tanácsadó és együttműködő jogi irodája, a Borsy Ügyvédi Társulás.

A hazai jogalkotók ugyanis kötelezettségként adaptálták azt az uniós irányelvet, amely csak lehetőségként vezette be a 40 eurós behajtási költségátalányt - hívták fel a figyelmet.

A Ptk. szerint a késedelmesen fizető vállalkozás a késedelmi kamaton túl köteles megfizetni a behajtással kapcsolatos valós vagy vélelmezett költségeket is, ennek mértéke - a megkésett összeg nagyságrendjétől és a behajtással kapcsolatosan felmerült tényleges költségektől függetlenül - legalább 40 eurónak megfelelő forintösszeg, amelytől a felek csak felfelé térhetnek el.

Ismertetik: a behajtási költségátalányról rendelkező uniós irányelv csak lehetőséget biztosít a jogosultaknak arra, hogy további eljárási, bizonyítási teher nélkül érvényesíthessék ezt a jogot, viszont a hazai szabályozás a direktíván jelentősen túlnyúlva, kötelezettségként írja elő annak felszámítását.

Borsy János Mátyás ügyvéd, a Borsy Ügyvédi Társulás vezetője a közleményben kifejti: az unióstól jelentősen eltérő hazai szabályozás hátrányosan érinti a cégek hazai és nemzetközi versenyképességét, hiszen rendkívül nagy adminisztrációs terhet ró rájuk, ráadásul a jelenlegi piaci körülmények között a valóságtól teljesen elrugaszkodott gazdálkodási elvárásokat tartalmaz.

A Mazars szakértői szerint a behajtási költségátalány, valamint a késedelmi kamatnál - az irányelv szabályainak megfelelően - biztosítani kell annak a lehetőségét, hogy a jogosult dönthessen arról, kéri-e ezeket vagy sem, tehát nem kötelezettségként, hanem lehetőségként kell azt előírni.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
POLGÁRI JOG
ADÓZÁS
PTK
ÚJ PTK