Zéró tolerancia az ügyhalogatással szemben - „A szolgáltató bíróságokért!” - 10 pontos programot hirdet az OBH

2015.07. 1. Jogi Fórum / OBH

„A szolgáltató bíróságokért!” címmel 10 pontos programot hirdetett az Országos Bírósági Hivatal elnöke. A program lényege a méltatlan támadásokkal szembeni közös, hatékony és hathatós fellépés, hiszen bár az igazságszolgáltatás résztvevőinek meg lehet fogalmazniuk egymással szemben kritikát, de a vélemények sohasem léphetnek át egy olyan határt, amely az egész igazságszolgáltatás iránti bizalmat ingathatja meg.

Sajtótájékoztatóján az OBH elnöke kiemelte: az ítélkezés hatékonysága - az idő, a minőség és a költségek tekintetében – a bíróság mellett a jogalkotó, az ügyészek, az ügyvédek, a szakértők és az ügyfelek közös felelőssége. Ennek érdekében a társszervekkel közösen kell fellépni az igazságszolgáltatás érdekében.

A program része egy a bíróságok elnökeinek részvételével közösen elkészített cselekvési terv annak érdekében, hogy az ügyfelek ésszerű időben hozzájussanak a döntésekhez. A bírákat, a bírósági dolgozókat, valamint a jogkereső állampolgárokat pedig arra kéri, hogy javaslataikkal és véleményükkel támogassák a bírósági szervezetet, segítsék annak munkáját.

A program része az is, hogy az OBH elnöke megkeresi a legfőbb ügyészt és a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét, hogy az etikai és szakmai szabályok alapján közösen lépjenek fel az igazságszolgáltatásba vetett bizalom erősítése érdekében, a kormányt pedig arra kéri, hogy a bírósági szervezet véleményét a jogalkotás során továbbra is vegyék figyelembe.

A "Szolgáltató bíróságokért!" programról részletesebben ITT olvashat.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
OBH - ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL
HANDÓ TÜNDE