Ügyvédek és aktivisták tucatjait vette őrizetbe a kínai rendőrség, mivel a hatóságok szerint illegálisan szerveztek tüntetéseket, felbérelték a résztvevőket és valótlanságokat terjesztettek az interneten, hogy befolyásolják a bíróságok döntését – jelentette a közbiztonsági minisztérium információra hivatkozva a kínai állami média.

A hivatalos sajtóbeszámolók nem említik az országos akcióban elfogottak pontos számát, de hongkongi jogvédők szerint több mint száz embert állított elő a rendőrség. Közülük 85-öt később elengedtek.

A minisztériumi közlemény szerint a pekingi központú Fengzsuj ügyvédi iroda, közismert internetes véleményformálókkal együttműködve, “megzavarta a közrendet, üzleti érdekből bérelt fel tüntetőket és megkérdőjelezte a bírósági döntéseket az igazság és a közérdek védelmére hivatkozva”. Az iroda vezetőjét és négy munkatársát elfogták.

Csaj Jan-min, a tiltakozások egyik szervezője a sajtó szerint elmondta, hogy ez a módszer bevált gyakorlattá vált a “jogvédők” körében, akik ellenérzéseket táplálnak a kommunista párttal és a kormánnyal szemben.

A Fengzsuj ügyvédi iroda kliensei közé tartozott például a muszlim vallású ujgur nemzetiségiek jogaiért kiálló aktivista, Ilham Tohti.

A tárca tájékoztatása szerint a szóban forgó jogászok 2012 júliusa óta több mint 40 nyilvános demonstrációt szerveztek. A közlemény szerint a csoport nemcsak az egyes ügyekben érintettektől, de külföldről is kapott támogatást.

A Global Times című, angol nyelvű kínai napilap szerkesztőségi cikkében radikálisoknak nevezte az elfogott ügyvédeket, míg a központi pártlap, a Zsenmin Zsipao bűnszövetkezetnek minősítette közösségüket és a “jogvédők sötét történetének lelepleződéséről” írt.

William Nee, az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet hongkongi kutatója ugyanakkor úgy vélte, a kínai kormányt nagyon aggasztja az aktivisták növekvő befolyása”, valamint az, hogy a közösségi média használatával széles körű támogatást tudnak elérni.

Az elmúlt években Hszi Csin-ping kínai elnök kormánya több tucatnyi, a kínai vezetésétől eltérő véleménnyel rendelkezőt, valamint tibeti és ujgur nemzetiségű személyt vett őrizetbe.

A Reuters brit hírügynökség arról számolt be, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma elítélte a kínai rendőrség akcióját. Emellett Washington sürgette Pekinget, hogy engedje szabadon “a kínai állampolgárok jogainak védelmére törekvő” személyeket.