Menesztette a német igazságügyi miniszter a szövetségi legfőbb ügyészt kedden a netzpolitik.org című hírblog cikkei miatt hazaárulás gyanújával indított eljárás miatt.

Heiko Maas igazságügyi miniszter Berlinben kedd este tett sajtónyilatkozatában elmondta: közölte Harald Range legfőbb ügyésszel, hogy a kancellári hivatallal egyetértésben még kedden kezdeményezi az államfőnél nyugállományba helyezését, mert “tartósan sérült” a munkájába vetett bizalma.

A miniszter hangsúlyozta, hogy nem felel meg a tényeknek Harald Range délelőtti kijelentése, miszerint a minisztériumtól azt az utasítást kapta, hogy vonja vissza a netzpolitik.org körüli ügyre vonatkozó független jogi szakvélemény elkészítésére szóló megbízást.

Range délelőtt azt mondta, hogy az utasításnak eleget tett, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy “elviselhetetlen beavatkozás az igazságszolgáltatás függetlenségébe, ha befolyásolnak eljárásokat, mert azok várható eredménye politikailag nem tűnik hasznosnak”.

Range hozzátette, hogy a szakvélemény előzetes megállapításai alátámasztották a szövetségi legfőbb ügyészség és a hírportál elleni eljárást feljelentés révén kezdeményező szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) – a belső elhárítás – álláspontját, miszerint a hírblog államtitkot sértett a kifogásolt cikkeivel.

A legfőbb ügyész állításával szemben valójában pénteken megállapodtak a főügyésszel abban, hogy még a szakvélemény előzetes megállapításairól tájékoztató jelentés beérkezése előtt visszavonja a megbízást – mondta Heiko Maas.

Az államvédelmi ügyekben illetékes legmagasabb szintű vádhatóság szakmai felügyeletét ellátó igazságügyi tárca vezetője hozzátette, hogy Harald Range utódjának Peter Frank bajor tartományi főügyészt javasolja.

A digitális átalakulás jogi, politikai vonatkozásaival foglalkozó hírblog az áprilisban megjelent két cikkben a BfV-nek az online kommunikáció megfigyelésének kiterjesztéséről szóló tervéről számolt be a belső elhárítás bizalmas dokumentumait ismertetve.

A legfőbb ügyészség az előző héten csütörtökön indított eljárást hazaárulás gyanújával a netzpolitik.org ellen. Pénteken Harald Range bejelentette, hogy csupán egy külső, független szakvélemény elkészítésére adtak megbízást, és annak megérkezéséig nem tesznek semmi más intézkedést.

Pénteken Heiko Maas jelezte, hogy nem tartja helyesnek az eljárás megindítását, mert nyilvánvalóan nem merül fel az a gyanú a netzpolitik.org újságírói ellen, hogy ártanak akartak Németországnak vagy idegen hatalmat akarnak szolgálni a cikkek megjelentetésével.

Hétfőn Christiane Wirtz helyettes kormányszóvivő berlini tájékoztatóján azt mondta, hogy Angela Merkel kancellár osztja az igazságügyi a miniszter vélekedését az üggyel kapcsolatban, a sajtó- és véleményszabadságot pedig az egész kormány rendkívül fontos értéknek tartja, és nagy körültekintést javasol az azzal összefüggő ügyekben.