Jogász nyaralások - Nyitott bíróságok

2015.08. 6. Jogi Fórum / Fóris Gábor

Ha a vakáció alatt már unja a tengerpartot, a képtárakat vagy a családi vidámparkozást, ugorjon be egy tárgyalásra vagy egy büntetés-végrehajtási intézetbe!

A legtöbb jogi területen dolgozó az ítélkezési szünetben veszi ki szabadságát. Nézze meg, hogy külföldön hova érdemes benézni egy kis jogi impresszióért!

Európa országainak szabályozása hasonló a hazaihoz, vagyis a törvény által meghatározott tilalmaktól eltekintve a bírósági tárgyalások nyilvánosan látogathatóak, így nyugodtan beülhetünk egy üdítő perre, legyen az egy komoly büntetőper Párisban, vagy egy tyúkper Trogirban.

Igazságügyi Palota (Palais de Justice) - Párizs

Párizsban talán az egyik legismertebb úti cél a Szajna folyó ölelésében lévő Cité szigete. Itt található a híres virágpiac, a Notre Dame székesegyház, a Saint Chapell kápolna vagy éppen a La Conciergerie és a Palais de Justice – az egykori párizsi királyi palota és börtön, Cité sziget nyugati oldalán. A francia forradalom alatt rabok százait innen vitték kivégzésre, a guillotine alá, köztük a legismertebb személy Marie Antoinette volt. Az épületkomplexum ma Igazságügyi Palota néven ismert, és bírósági célokra használják.

4 hektáros terület, 200 ezer négyzetméter, 24 km folyosó, 7000 ajtó és több mint 3150 ablak. 4000 rendszeresen ott dolgozó bíró és tisztviselő, de ha hozzávesszük a jogászokat, ügyvédeket, rendőröket, csendőröket, és a peres felek, valamint a kíváncsi turistákat akkor átlagosan napi 15 ezer ember fordul meg a lenyűgöző épületben.

Kevesen tudják, hogy itt, a Francia Legfelsőbb bíróságnak is otthon adó épületben bármikor beülhetünk egy büntető vagy egy polgári tárgyalásra, és ha szerencsénk van még egy viharos válóperbe is belecsöppenhetünk.

A bíróságon belül figyelemre méltó a Sainte-Chapelle kápolna, itt őrzik Jézus töviskoronáját és szent keresztjének egy darabját is.

A palota nem múzeum, de mint minden demokráciában nyitott a nyilvánosság előtt. A belépéshez biztonsági átvilágításon kell átesnünk. A bíróság több elzárt, az igazságszolgáltatási célokat szolgáló része - sok egyéb mellett a főügyészi és a legfelsőbb bírói hivatal is - időnként szervezetten látogatható.

A látogatáshoz további információ olvasható ITT.

Az Európai Unió Bírósága (Luxemburg)

A Bíróság minden évben hozzávetőleg 4 ezer jogászt fogad (nemzeti bíróságok bíráit, ügyvédeket, egyetemi oktatókat, vállalati jogászokat stb.) A külömböző programok lehetővé teszik a jogászok számára, hogy elmélyítsék az uniós igazságszolgáltatási intézménnyel és ítélkezési gyakorlattal kapcsolatos ismereteiket.

A Bíróság ezenkívül minden évben további 10 000 egyéb látogatót fogad, többségükben jogászhallgatókat.

Ha valaki egyéni látogatóként szeretne részt venni a Bíróság valamelyik nyilvános tárgyalásán, a Bíróság Palotájának a látogatók részére fenntartott bejáratánál kell megjelennie. A belépéshez szükséges személyazonosító igazolvány, útlevél vagy jogosítvány. A nyilvános tárgyalások általában 9 óra 30 perckor kezdődnek, célszerű megjelenni legkésőbb 15 perccel a tárgyalás kezdete előtt.

Az Európai Unió Bírósága a tagállamok hozzájárulásainak köszönhetően az európai művészeti örökség részét képező műalkotás-gyűjteménnyel rendelkezik. A Bíróság 2008-ban felavatott új épülete megfelelő teret biztosított e gyűjtemény ismételt kiállításához és méltó körülmények közé helyezéséhez.

A Bíróság Látogatásszervezési szolgálata rendszeres időközönként ingyenes idegenvezetéseket szervez, amelyek során megtekinthetőek a Bíróság műalkotásai és épületei. E látogatásokat előre meghatározott beosztás szerint, angol, francia vagy német nyelven, egyszerre legfeljebb 35 látogató számára szervezik.

Az Európai Unió igazságszolgáltatási intézményének jobb megismertetése érdekében a Bíróság fogad látogatói csoportokat luxembourgi épületében, és részükre az alábbi programokat javasolja:

  • Tanulmányi látogatások ("A" programjogász- és joghallgatói csoportoknak. - A program során a látogatók általában részt vesznek egy tárgyaláson, a Bíróság munkatársai által tartott előadáson (amelyet követően a látogatók kérdéseket tehetnek fel), valamint találkozhatnak az intézmény tagjaival. A programban szereplő előadások témája a látogatók érdeklődési körétől függ: a Bíróság hatáskörei, szervezetrendszere, az egyes eljárások és/vagy az uniós ítélkezési gyakorlat egyes területei. Ez a program átlagosan félnapos (kizárólag délelőtt).
  • Tájékoztató előadások ("B" program) jogi képzettséggel nem rendelkező látogatócsoportoknak. -  A program során a látogatók a Bíróságot, a Törvényszéket vagy a Közszolgálati Törvényszéket bemutató előadáson vesznek részt. A látogatók megtekinthetnek egy filmet is a Bíróságról, ezt követően kérdéseket tehetnek fel, majd meglátogathatják a Bíróság Palotáját. Erre a hozzávetőleg kétórás látogatásra mind délelőtt, mind délután sor kerülhet.

A látogatáshoz további információ olvasható ITT.

Nürnberg, Igazságügyi Palota

2010 óta egyúttal a „Nürnbergi per” emlékhelye, ahol 1946-ban vádat emeltek és elítélték Harmadik Birodalom politikai, katonai és gazdasági vezetőit. A vádlottak a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt, a Kriegsmarine, a Wehrmacht főbb vezetői, valamint egyéb funkcionáriusok köréből kerültek ki.

Az 1916-ban épült nürnbergi Igazságügyi Palota esküdtbírósági termét jelölték ki a második világháború befejeztével a szövetségesek a 21 náci háborús főbűnös elleni perek lefolytatásának színhelyéül. A perek folyamán keletkezett "nürnbergi elvek" később a nemzetközi jog részei lettek.

A 218 napos eljárásban a bíróság meghallgatott 240 tanút, ezen felül felolvasott több mint 300 ezer vallomást.

A perek megnyitása után közel hatvan évvel nemzeti emlékhellyé és múzeummá alakították a történelmi jelentőségű bíráskodás színhelyét. A 600-as számú tárgyalótermet vezetéssel szombatokon és vasárnapokon lehet megtekinteni. Amennyiben a 600-as termet éppen nem használják folyamatban lévő perek tárgyalási helyiségeként, úgy hétköznapokon is megtekinthetik azt az érdeklődők.

A nürnbergi Igazságügyi Palota padlásterében állandó kiállítás nyílt, ahol a látogatók előadások keretében is átfogó képet kapnak a nagy jelentőségű nürnbergi perekről.

Nyitva tartás 10 és 18 óra között. A belépőjegy ára: 5 Euro.

A látogatáshoz további információ olvasható ITT.

Legfelsőbb Bíróság (Royal Courts of Justice) - London

A Big Ben árnyékában lévő bíróság nyitva áll a látogatók előtt, hétköznapokon 9.30 és 16.30 között. Ha a tárgyalásokra ülne be, akkor ez hétfőntől csütörtökig 11 és 16 óra között lehetséges, hiszen a bíróság pénteken nem ülésezik. Kizárólag ezen a napon lehetséges a tárgyalótermek fotózása.

Belépés előtt érdemes odafigyelni az öltözködésre, mert tiltott minden olyan felirat viselése vagy bevitele, ami sértheti a bíróságot és az emberi méltóságot. Lehetőség van egyéni és csoportos tárlatvezetésre.

Érdemes leülni a bíróság kávézójában, amely a Wensmintster gyöngyszeme, feltűnő keveréke a kulturális örökségnek és a kortárs dizájnnak. A kávézás különleges élmény nyújt, a vendégek előtt fatüzelésű pörköléssel készítik elő a kávészemeket. A teázás és a sütizés mellett Itt egy könnyű ebédet is el lehet fogyasztani.

A kávézót a Zafferano étterem Fine Dining Group üzemelteti. Mint az olasz konyha mestere 2009-ben az étterem megkapta Restaurant Awards for "Most Consistently Excellent” díjat. A cég éttermébe nehéz bejutni, hónapokkal előtte kell foglalni. Egy angol szaklap szerint a séf Daniele Camera fogásaival "a mennyei Itáliába repíti a vendéget".

Ha szerencsénk van, akkor a tárgyalások szünetében össze is futhatunk valamelyik londoni sztárügyeddel, például Fiona Shackletonnal, aki többször elismerően beszélt az itteni kávéról. Az ügyvédnő képviselte többek között Paul McCartney-t,  és Károly brit trónörököst a néhai Diana hercegnővel vívott válási csatában. De láthatjuk akár a bejrúti születésű, Londonban élő neves ügyvédnőt, Amal Alamuddint, George Clooney amerikai színész feleségét. Ő az egyik ügyvédje, például, a WikiLeaks alapítójának, Julian Assange-nak, ő képviseli a megölt líbiai vezető, Kadhafi ezredes kémfőnökét, Abdullah al-Senussit, tanácsadója Hamad bin Isa al-Khalifának, Bahrein uralkodójának és segítője volt az ENSZ ex-vezetőjének, Kofi Annannak, a szíriai megbékélés érdekében tett erőfeszítéseiben.

Nyitva tartás 11-14 óráig. A belépőjegy ára 12 font. 

A látogatáshoz további információ olvasható ITT.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) - Hága

A 2002-ben alakult állandó bíróság a népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel, háborús bűncselekményekkel és az agresszió bűntettével vádolt személyek ügyeinek lefolytatásával foglakozik. A Bíróság székhelye Hágában található, ugyanakkor tárgyalásait bárhol folytathatja. A bíróság csak akkor gyakorolhatja joghatóságát egy eset felett, ha a vádlott egy, a szerződéshez csatlakozott ország állampolgára, vagy ha a feltételezett bűncselekmény egy ilyen állam területén történt vagy ha az esetet az ENSZ Biztonsági Tanácsa utalja a bíróság elé.

A Bíróság a nemzeti bírósági rendszerek kiegészítésére jött létre: csak akkor gyakorolhatja joghatóságát, ha a nemzeti bíróságok nem hajlandóak vagy nem tudnak kivizsgálni és ítéletet hozni ilyen bűnök esetén. A bűnök kivizsgálásának és a büntetések kiszabásának elsődleges felelőssége az egyes államoknál maradt. Eddig a bíróság négy helyzetet kezdett vizsgálni: észak Ugandát, a Kongói Demokratikus Köztársaságot, a Közép-afrikai Köztársaságot és Dárfúrt. A bíróság 12 személy ellen adott ki elfogatóparancsot, közülük hatan szabadlábon vannak, ketten meghaltak, és négyen a bíróság fogságában vannak.

A bíróság első peréban, a kongói milicista vezért Thomas Lubangát ítélte 14 év börtönre.

A Nemzetközi Büntetőbíróság látogatásához mindössze érvényes igazolvány szükséges, a meghallgatások nyilvánosak, kivéve ha a bíróság zárt tárgyalást rendel el.

A látogatásról további információ olvasható ITT.

A hágai Nemzetközi Bíróság ( International Court of Justice)

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) elsődleges bírói szerve. A Bíróság a hágai Béke Palotában működik, amely épületen az Állandó Választottbírósággal, a Hágai Nemzetközi Jogi Akadémiával és egy nemzetközi jogot kutató magánintézettel osztozik.

A Bíróságot 1945-ben alapította az Egyesült Nemzetek alapokmánya, a munkáját 1946-ban kezdte meg, mint az Állandó Nemzetközi Bíróság utódja.

A Nemzetközi Bíróság nem tévesztendő össze a Nemzetközi Büntetőbírósággal, amelynek szintén potenciálisan az egész világra kiterjedő joghatósága van, ám nem államok közötti vitákkal, hanem egyéni büntetőjogi felelősséggel foglalkozik.

A Bíróság ügyei szerteágazóak, fő feladata az államok által elé tárt jogviták eldöntése jogilag kötelező ítélettel, illetve a megfelelően felhatalmazott nemzetközi szervezetek, ügynökségek és az ENSZ Közgyűlése által elé küldött jogi kérdésekben kötelező erővel nem bíró tanácsadó vélemények megalkotása. A Bíróság relatíve kevés üggyel foglalkozott a történelme során, de egyértelműen megerősödött a használata iránti hajlandóság az 1980-as évek óta, különösen a fejlődő országokban.

A Bíróság első ügyében 1949-ben hozott határozatot. Ebben az ügyben a úgy döntött, hogy az Egyesült Királyságnak joga van áthajózni az Albániához tartozó Corfu csatornán, és így Albániának kártérítést kellett fizetnie egy, a csatornában megsérült brit hadihajó miatt. A kártérítést Albánia még mindig nem fizette ki.

A bíróság 15 tagú, a bírákat kilenc évre választják. A bíróság jelenlegi bírái közül többen voltak diákjai vagy tanárai az Hágai Nemzetközi Jogi Akadémiának. A bíróságnak Herczegh Géza személyében magyar bírája is volt 1993 és 2003 között.

A látogatásról további információ olvasható ITT.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG