Nemzetközi konzultáció az előzetes letartóztatásról - Nemzetközi konzultációt tartottak az Országos Bírósági Hivatalban

2015.08. 7. Jogi Fórum / OBH

Az angliai székhelyű, stratégiai elemzéssel és értékeléssel foglalkozó Centre for Strategy & Evaluation Services (CSES) szervezésében nemzetközi konzultációt tartottak 2015. július 30-án az Országos Bírósági Hivatalban az előzetes letartóztatás és az európai elfogatóparancs témakörében.

A találkozó célja az volt, hogy a CSES szakértői képet kapjanak az előzetes letartóztatás és az alternatív kényszerintézkedések magyarországi és ausztriai szabályozásáról, gyakorlatáról és ezek költségvonzatairól, valamint az európai elfogatóparancs alapján való átadási eljárások regionális tapasztalatairól. A megbeszélésen a CSES munkatársai és az osztrák igazságszolgáltatás képviselői mellett magyar részről Matusik Tamás bíró, a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoportjának vezetője, Korona Lajos főügyészségi ügyész, Pongrácz Attila, az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese és Kádár András Kristóf ügyvéd, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke vettek részt.

A magyarországi statisztikai adatokat elemezve a konzultáción részt vevő hazai szakemberek megerősítették a CSES által összeállított előzetes országjelentés azon megállapításait, melyek szerint az utóbbi években csökkent az előzetes letartóztatásban lévők száma, és egyre gyakoribb az alternatív kényszerintézkedések alkalmazása. Elemezték a nemzeti jog által biztosított lehetőségeket, a bírói döntéshozatal szempontjait, az Emberi Jogok Európai Bíróságának releváns esetjogát és az európai bűnügyi együttműködés egyes gyakorlati kérdéseit. A jelenlévők emellett megvitatták az Európai Uniónak az előzetes letartóztatással kapcsolatban tervezett jogalkotása lehetséges irányait is. A területet érintő joggyakorlat és a korszerű jogi gondolkodás további fejlesztése érdekében mind a hazai, mind az osztrák szakemberek az igazságügyi képzés és a hivatásrendek közötti konzultáció fontosságát hangsúlyozták.

A CSES az Európai Unió Bizottságának megbízásából Európa-szerte vizsgálja az előzetes letartóztatás és az alternatív kényszerintézkedések tagállami gyakorlatát, pénzügyi hatásait és az Európai Unió lehetőségeit különös tekintettel az Emberi Jogok Európai Bíróságának esetjogára és az uniós tagállamok közti kölcsönös bizalom érvényesülésére.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
OBH - ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL