Augusztus 15-től változások az EKÁER rendszerben - Spórolni csak tájékozódással lehet!

2015.08.11. Jogi Fórum / Dyntell

Napokon belül komoly technikai változáson megy keresztül az év elején indult Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer, augusztus 15-től ugyanis a régi XML-formátumú adatközlést nem fogadja be az EKÁER. A kényszerhelyzetbe hozott vállalkozásokkal a legtöbb IT-cég pluszpénzt fizettet, ám vannak, akik a frissítéseket ingyen adják.

Az EKÁER rendszer ismét egy mérföldkőhöz érkezetett, amit azok éreznek meg igazán, akik valamilyen inteface-en keresztül csatlakoznak a NAV rendszerébe – mondta el Poór Károly a Dyntell innovációs programigazgatója. A szakember hozzátette: az XML állomány ugyanis jelentősen változik és az 1.8 ról 1.9 API verzióra váltás megterhelő az IT fejlesztő cégek számára.

Ez azt jelenti, hogy ezeket a költségeket a fejlesztő cégek átháríthatják a felhasználókra. Amennyiben a felhasználó nem lép időben úgy a régi XML formátumot a NAV nem fogadja be, így igazából csapda helyzetbe kerülhetnek azok a felhasználók, akiknek komoly összegért cserébe végzik el a verzió váltás, ugyanis vagy pénzt fizetnek vagy visszaállnak kézi rögzítésre. „Ez utóbbi a legkisebb vállalkozásokat leszámítva járhatatlan út az összes cégnek, a kézi EKÁER-rögzítés ugyanis olyan mértékben lassítaná az ügymenetet, hogy azzal ellehetetlenülne a vállalkozás működése” – tette hozzá Poór Károly. Multinacionális környezetben ráadásul az új EKAER típusú kifizetések külföldön való engedélyeztetése sem egy gyors folyamat.

„Akadnak azonban olyan megoldások is a piacon melyek használatával a rendes szerződéses díjban foglaltak szerint az új XML állományra való áttérés díjmentes” – hangsúlyozta Poór Károly, aki szerint számos IT-cég külön díjat számol fel kényszerhelyzetbe hozott ügyfeleinek az átállás miatt. Érdemes tehát tájékozódni, hogy mekkora ráfordításba kerül az átállás, illetve hogy hosszú távon az esetleges várható plusz EKÁER XML fejlesztések milyen költségeket rejthetnek – tette hozzá a szakember.

  • kapcsolódó anyagok
ELEKTRONIKUS KÖZÚTI ÁRUFORGALMI ELLENŐRZÉSI RENDSZER