Viszonylag gyakran előfordul, hogy vihar miatt, vagy egyéb időjárási, esetleg műszaki okból átmenetileg nincs áram a lakásokban. Már az is nagy kellemetlenséget okoz, hogy a fogyasztók egy ideig nem tudják használni a hálózatra csatlakoztatott gépeiket, berendezéseiket, arról nem is beszélve, ha valaki otthon dolgozik. Ám még nagyobb problémát okozhat, ha az áramkimaradás miatt tönkremegy a fogyasztónak egy vagy akár több elektromos készüléke. A Budapesti Békéltető Testület összefoglalója.

Áramszünet miatt elromlott készülékek – a Testület tapasztalata

A Testület előtt is volt már számos olyan eset, ahol a fogyasztó az áramkimaradás által okozott kár megtérítését kérte, és ebből származott vitáját nem sikerült rendeznie a szolgáltatóval. Egy beérkezett ügyben a kérelem alapján az áramingadozás vagy az áram ki és bekapcsolódása miatt meghibásodott a fogyasztó DVD-írója és az órás rádiója, amelyek javítási költségét igényelte volna vissza. Az áramszolgáltató viszont arra hivatkozva utasította el a fogyasztó igényét, hogy a fogyasztónak az elosztóhálózaton bekövetkezett üzemzavar miatt keletkezett a kára. Ezért a követelést nem az áramszolgáltatóval, hanem az elosztó hálózati engedélyessel szemben lehet érvényesíteni, tehát ilyen probléma esetén a hálózati engedélyeshez kell bejelenteni a kártérítési igényt.

Hová fordulhatnak a fogyasztók kárigényükkel?

Az, hogy az áramkimaradások által okozott károkat nem a szolgáltatóval szemben lehet érvényesíteni, még nem jelenti azt, hogy az ilyen jellegű panaszok orvoslás nélkül maradnának. A villamos energiáról szóló 2007. évi CX. törvény alapján, ha az elosztó hálózaton (amely eljuttatja az energiatermelőktől a fogyasztók részére az áramot) következett be üzemzavar, és ez okozott áramkimaradást akkor az elosztó hálózati engedélyessel szemben érvényesíthető az igény. De honnan tudják a fogyasztók kideríteni, hogy pontosan melyik ez a cég?

Amennyiben a szolgáltató által kibocsátott dokumentumokon, számlákon nincs feltüntetve az elosztó hálózati engedélyes, az interneten több helyen megtalálhatják a fogyasztók, hogy a szolgáltatójuk mellett ki látja el ezt a feladatot. Egyrészt a szolgáltatók honlapján megtalálható elosztói üzletszabályzatban van feltüntetve. Ezen kívül a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) oldalán, a villamos energia engedélyezés menüpontjában megtalálható a villamos-ipari engedélyesek listája. Eszerint jelenleg Magyarországon a következő vállalkozások minősülnek elosztó hálózati engedélyesnek: ÁTI-Sziget Ipari Szolgáltató Központ Kft., E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt., E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt., EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft., ELMŰ Hálózati Kft., ÉMÁSZ Hálózati Kft., Ganz Szolgáltató Zrt., Tisza Joule Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., Dunavarsány Ipari Park Szolgáltató Kft.

Budapesten az ilyen típusú igények elbírálására a hálózati engedélyes, azaz az ELMÜ Hálózati Kft. az illetékes.

Az egyes elosztók üzletszabályzatai tartalmaznak további szabályokat a fogyasztói panaszkezelésre, ügyfélszolgálatra vonatkozóan is. Ennek megtekintése megkönnyítheti a fogyasztóknak az igénybejelentést.

Ha a vállalkozással történő kapcsolatfelvétel után a fogyasztó panasza mégis orvosolatlan maradna, vagy megoldhatatlannak tűnő jogvita merül fel ebből kifolyólag, forduljanak a Budapesti Békéltető Testülethez, ingyenes és gyors eljárásban segítünk a vita megoldásában.