Magyar rendszámú az a tehergépjármű, amelyben számos holttestet találtak az osztrák A4-es autópályán, a rendszámot román állampolgár váltotta ki Kecskeméten, a járművet pedig vélhetően szlovák cégtől vásárolták – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján.

Lázár János elmondta: az osztrák rendőrség már tájékoztatta a magyar rendőrséget, és a történtek felderítéséhez, az elkövetők elfogásához szükséges lépéseket a két rendőrség közösen teszi meg. Hozzátette, vélhetően illegális bevándorlók estek áldozatul, akik Magyarországon keresztül vagy magyar közreműködők segítségével próbáltak Nyugatra jutni.

E rendkívüli eset is rávilágít arra, hogy a bevándorlási helyzet nagymértékben romlott az elmúlt hetekben – hangsúlyozta a miniszter.

A tárcavezető az illegális bevándorlás témájában arról is beszélt sajtótájékoztatóján, hogy a magyar kabinet szerint – az elmúlt 48 órában történtek fényében – szükség lesz a honvédségre a határ védelméhez. Az ehhez szükséges jogszabályi feltételekről zajlik a kodifikációs munka, de szerinte alkotmánymódosításra nincs szükség. Hozzáfűzte, hogy minél előbb nagyobb rendőri erőket is össze kell vonni a magyar-szerb határon.

Közölte továbbá: a kormány még a héten megbíz egy nemzetközi ügynökséget, hogy a tranzitországokban és várhatóan a származási országokban is folytasson tájékoztatást arról, hogy Magyarország biztonsági határzárral védi déli határát. E kampány költségét több millió euróra tette.

A Miniszterelnökség vezetője megjegyezte egyúttal, felmerült, hogy a déli határon a kettős zár, azaz a NATO-háló és a biztonsági határzár között más biztonsági eszközt is bevessenek.

“Ha a magyar kormány nem tesz lépéseket – a törvényhozással közösen – az ország déli határának védelme érdekében, akkor az év végére akár a 300 ezret is elérheti vagy meghaladhatja” azok száma, akik Magyarországon keresztül akarnak bejutni Nyugat-Európába – hívta fel a figyelmet Lázár János, aki a szerb hatóságok jelentése alapján jelezte, csak a következő napokban 6-8 ezer ember érkezhet a magyar határhoz.

Szavai szerint a magyar kabinet helyzete nem könnyű, mert “igen erős, egyre agresszívabb a nyomás a déli határon, hogy bejöjjenek a bevándorlók”.

A miniszter tudatta továbbá, hogy konzultáltak a német kormánnyal a Szíriából érkezők ügyében, amellyel kapcsolatban Berlin arról tájékoztatott, hogy a Szíriából érkező menekültek kérelmét is elbírálják a német hatóságok, ezt csak időben halasztják el.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, hogy Kövér László házelnöknél kezdeményezte a honvédelmi és rendészeti, valamint a nemzetbiztonsági bizottság soron kívüli, közös tanácskozásának összehívását szeptember 1-jére, ahol a tárcák és a titkosszolgálatok képviselői adnak tájékoztatást a képviselőknek. Kezdeményezi a kormány azt is – folytatta -, hogy a parlament a jövő csütörtöki és pénteki rendkívüli ülésén a képviselők vitassák meg a déli határ védelme érdekében tett eddigi és további lépéseket is.

A kapcsolódó törvénycsomagot pénteken nyújtja be az Országgyűlésnek az igazságügyi miniszter. Az ülésen dönthetnek a büntető törvénykönyv szigorításáról, ennek részeként új tényállásokat vezetnek be a tiltott határátlépésre vagy a határzár megrongálására vonatkozóan, jelentősen szigorítják az embercsempészekre kiróható büntetési tételeket, kiegészítik a kiutasítás szabályait és módosítják a vagyonelkobzásra vonatkozó rendelkezéseket az embercsempészekre vonatkozóan.

A kormány kezdeményezi a büntetőeljárási törvény módosítását is, hogy a bevándorlással összefüggő cselekmények elkövetőivel szemben minél gyorsabban le lehessen folytatni a bírósági eljárást – mondta Lázár János, aki a menedékjogi és a polgári perrendtartásról szóló jogszabály módosítását is felvetette. Emellett jelezte: törvényben szabályoznák a tranzitzónákra vonatkozó rendelkezéseket is.

Magyarország kifejezetten sérelmezi, hogy az Európai Unió lényegében nem ad segítséget ahhoz, hogy képes legyen a schengeni határ védelmét ellátni – mondta a miniszter. Lázár János szégyenletes eljárásnak minősítette, hogy az Európai Bizottság kihagyja Magyarországot a más országoknak járó támogatásokból.

A miniszterelnök arra utasította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy vegye fel a kapcsolatot Berlinnel és Brüsszellel és adjon soron kívüli tájékoztatást az elmúlt 48 órában a magyar-szerb határon kialakult helyzetéről. Mint mondta, a bevándorlók közel 10 százaléka csinálja végig a regisztrációs folyamatot, 90 százalék viszont azonnal távozik. Utóbbiak közül sokan egyre agresszívabbak, megtagadják a hatóságokkal való együttműködést – mutatott rá.

A tárcavezető értékelése szerint az elmúlt napok eseményei világosan bizonyítják, hogy az unió képtelen megvédeni Európa határait, gyenge hozzá