Várhatóan a következő napokban jelenik meg a Magyar Közlönyben a dohányágazat támogatási rendszeréről szóló rendeletcsomag – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára egy szakmai nyílt napon, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértón.

Feldman Zsolt a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (Madosz) által rendezett eseményen elmondta, a dohánytermesztéshez évente összesen 5 milliárd forintot kaphatnak majd a termelők, az összeg nagyobb részét, 3,5 milliárd forintot átmeneti nemzeti támogatásként, a fennmaradó 1,5 milliárdot pedig a de minimis forrásból folyósítják majd számukra.

Ez hektáronként átlagosan 900 ezer forintos támogatás lesz, amit a gazdálkodók számára, az idei támogatási feltételek teljesítése esetén, várhatóan 2016 második negyedévben fizetnek ki. A dohánytermelők az új rendszerben való részvételének igényeit a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) fogadja majd a rendelet megjelenését követően – tette hozzá Feldman Zsolt.

A nyílt napra meghívott termelők, feldolgozó társaságok és szakmai szervezet képviselői előtt megtartott előadásban Feldman Zsolt emlékeztetett, a termeléshez az Európai Unió által indított szerkezetátalakítási program részeként kaphattak brüsszeli támogatást a gazdálkodók, az uniós politika változásával azonban már nem lehet termeléshez kötött támogatásokat folyósítani a dohányágazat számára, és a korábbi programot sem lehet önmagában folytatni.

Az EU által nem támogatott agrárcélokra lényegében csak de minimis, azaz csekély összegű támogatást lehet fordítani, valamint limitálttá vált az egy-egy termelő által egyéb más jogcímen elérhető támogatás összege – mondta a helyettes államtitkár. Az új, a hazai költségvetésből finanszírozott, 5 milliárd forint összegű támogatási rendszer a korábban is meglévő átmeneti nemzeti támogatás folytatásából, a szerkezetátalakítási program “közös feltételrendszerként való továbbviteléből”, valamint a de minimis konstrukcióból áll össze.

Ez a három elem lényegében a maximumot hozza ki a jelenlegi uniós támogatási környezetben, amelyet a dohányágazat számára folyósítani lehet – fogalmazott Feldman Zsolt, hozzátéve, a gazdálkodóknak 2020-ig várhatóan ezzel a nemzeti támogatási keretrendszerrel kell számolniuk.

Kitért arra is, hogy az idén az eredetileg 2014-re meghirdetett, de 2015-ben kifizetendő támogatás keretében a Burley dohányfajtánál hektáronként átlagosan közel 500 ezer forintot, a Virginia esetében közel 660 ezer forintot kapnak még a termelők. A korábban a dohányágazatra el nem költött támogatásokat hozták át erre az évre és fizetnek ki – magyarázta a helyettes államtitkár.

Az új, egymásra épülő támogatási konstrukciók célja, hogy a termelést és a foglalkoztatást lehetőség szerint fenntartsák. A jövő évtől átmeneti nemzeti támogatásból például az a termelő részesülhet, aki a szerkezetátalakítási programban jogosultsággal rendelkezik és aktiválja azt – ismertette Feldman Zsolt, hozzátéve, utóbbi lényegében nem egy klasszikus támogatási forma, hanem a támogatáshoz való hozzáférést biztosító alapfeltétel lesz.

A programban való részvételt, illetve a jogosultságra vonatkozó szándékot a vonatkozó jogszabály kihirdetése után, szeptember 14-től október 7-ig kell az MVH-nál jelezniük a termelőknek – mondta. A cél az, hogy a jogosultságokról az MVH december végéig döntést hozzon – folytatta -, ami azért fontos, mert a következő években ez a támogatási jogosultság lesz az a referencia, amely a források elérését teszi lehetővé a gazdálkodóknak.

A de minimis támogatással kapcsolatban elmondta, az Európai Unió termelőnként három évre 15 ezer euró, a feldolgozói tevékenységhez kötődően pedig szintén három évre, maximum 200 ezer euró olyan támogatás lehívását engedi, amelyet nem köt konkrét feltételhez. A most induló új rendszer a termelők esetében kombinálja és kiterjeszti a termelői és feldolgozói támogatási lehetőségeket: minden dohánytermelő három családtagja után például igénybe vehet évente további 5-5 ezer eurót – tette hozzá.

Bényei Illés, a Madosz elnöke elmondta, az idén háromszáz hektárral csökkent a dohány termőterület 2014-hez képest. Az aszályos nyár eleji, majd nyár végi esős időszak okozta visszazöldülés miatt mennyiségi és minőségi terméscsökkenéssel kell számolniuk a termelőknek, véleménye szerint az augusztusban tapasztalt, 25 százalékos terméskiesés azonban valamelyest kompenzálható lesz.

A korábbi adatok szerint a leszerződött 8200 tonnás termésmennyiség helyett 7000 tonna körüli termés várható az ország 4400 hektáros dohánytermő területén.