Az Európai Bizottság beruházási vitákkal foglalkozó bírósági rendszerre tett javaslatot, melynek keretében a beruházók és az államok közötti jogviták rendezésére új és átlátható mechanizmus lépne életbe.

Az új rendszer a beruházók és az államok közötti, jelenleg érvényben lévő vitarendezés mechanizmus helyébe lépne minden folyamatban lévő és jövőbeli uniós kereskedelmi és beruházási tárgyalás összefüggésében, így az Egyesült Államokkal folytatott transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségi (TTIP) tárgyalásokon belül is.

A beruházási vitákkal foglalkozó bírósági rendszer létrehozását szorgalmazó javaslat kidolgozásánál a Bizottság figyelembe vette az Európai Parlament, a tagállamok, a nemzeti parlamentek és az érdekelt felek nyilvános konzultáció révén kifejezésre juttatott szempontjait. A javaslat egy olyan rendszer megalkotására törekszik, melyet valamennyi érintett szereplő teljes mértékben megbízhatónak talál. Az új rendszer a nemzeti és nemzetközi bírósági gyakorlatra épül, megerősíti a kormányok szabályozási jogát, és biztosítja az átláthatóságot, valamint az elszámoltathatóságot.