Az uniós belügyminiszterek tanácskozásukon támogatásukról biztosították a Bizottság menekültválsággal foglalkozó átfogó menetrendjét. A tagállamok szolidaritásuknak adtak hangot; döntés született 40 000 menekült Unión belüli áthelyezéséről.

Mindez az Európai Bizottság által javasolt és a közeljövőben bevezetendő sürgősségi áthelyezési mechanizmus keretein belül valósul meg. A Bizottság örömmel fogadta, hogy a legtöbb tagállam hajlandóságot mutat arra, hogy a lehető leghamarabb szülessen megállapodás további 120 000, nemzetközi védelemre szoruló személy áthelyezéséről.

Üdvözölték azt a tanácsi határozatot, melynek értelmében jelentős mértékben fokozzák a Szíriának és szomszédos országainak juttatott uniós pénzügyi támogatást. Ez azonban csak az első lépés, hiszen több erőfeszítésre van szükség, hogy Európa és polgárai meg tudjanak birkózni a jelenlegi helyzet jelentette kihívásokkal. A Bizottság folytatja az Európai Parlamenttel, a Tanáccsal, a schengeni társult államokkal és az EU 28 tagállamával szoros együttműködésben végzett munkáját.

A jelenlegi rendszert alapjaiban kell megváltoztatni, hogy a felelősség, a szolidaritás és a hatékonyság megfelelő arányú összetétele egy ténylegesen európai menekültügyi és migrációs politikát eredményezzen.