Önálló minisztériumként alakul meg a Miniszterelnöki Kabinetiroda – az erről szóló törvényjavaslat kedden került a parlament elé.

A kabinetiroda elsősorban az általános politikai koordinációt ellátó minisztérium lesz – olvasható a tárcák felsorolásáról szóló törvény módosítására tett javaslatban, amelyet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyújtott be az Országgyűlésnek.

Rogán Antal a Fidesz múlt szerdai velencei frakcióülése előtt jelentette be, hogy október 1-jétől a kormányfő politikai kabinetfőnöke lesz.

A most benyújtott előterjesztés alapján az eddig a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős minisztériumban, azaz a Miniszterelnökségen működő miniszterelnöki kabinet a jövőben a Miniszterelnöki Kabinetirodán működik. A miniszterelnöki kabinetet a szervezési kabinetfőnök közvetlenül vezeti, az ő tevékenységét a kormányfő irányítja. A miniszterelnöki kabinet főosztályokra és osztályokra tagozódik.

A törvény a kihirdetését követő napon léphet hatályba.

Lázár János egyúttal a 2015-ös központi költségvetés módosítását is kezdeményezte, a büdzsét a Miniszterelnöki Kabinetiroda fejezettel egészítené ki. A felmerülő források biztosítását a kormány saját hatáskörben rendezi a javaslat szerint.

A törvényjavaslatokat várhatóan már a jövő héten tárgyalja az Országgyűlés.

Azzal kapcsolatban, hogy Rogán Antal, a Fidesz leköszönő frakcióvezetője Orbán Viktor miniszterelnök politikai kabinetfőnöke lesz, Lázár János korábban azt mondta, azt szeretné, hogy ha változnak a személyi feltételek, akkor a felelősségi viszonyok tiszták legyenek.