Amennyiben a lakás ráköthető a szennyvízcsatornára, úgy ezt meg kell tenni ahhoz, hogy a lakás legalább komfortosnak minősüljön, ami többek között feltétele a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) igénylésének – egyebek mellett így módosította a kormány a lakásfinanszírozási rendeletét, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

A jövő pénteken hatályba lépő módosítás kiegészül azzal is, hogy az önkormányzati lakás, valamint a szolgálati lakás bérlete nem zárja ki a csok – régi nevén a szocpol – igénybevételét.

A rendelet eddig is a gyermekek számától tette függővé a minimális alapterületet, vagyis azt, hogy legalább mekkorának kell lennie a lakásnak ahhoz, hogy járjon utána a csok. Maga a támogatás is a gyermekek számától függ.

A módosítás előírja, hogy a minimális alapterület számításnál figyelembe kell venni azokat a gyerekeket is, akik után korábban már igénybe vették a szocpol támogatást. A csok viszont nem jár utánuk.

Például ha egy család négy gyermekkel költözik az új lakásba, akkor legalább 70, de legfeljebb 85 négyzetméteres lehet az új lakás, a csok pedig 1 millió 600 ezer forint. Amennyiben két gyermek után már korábban igénybe vette a család a szocpolt, a minimális alapterület akkor is legalább 70 négyzetméter, viszont a csok csak két gyermek után jár, amelynek összege 800 ezer forint.