Bírói meghatalmazáshoz kötött kommunikációs adatok - A bukaresti képviselőház elfogadta a törvénymódosítást

2015.09.25. Jogi Fórum / MTI

Romániában is bírói felhatalmazáshoz kötötték a távközlési cégek által kezelt személyes adatokhoz való hatósági hozzáférést: az erre vonatkozó törvénymódosítást elfogadta nagy szavazattöbbséggel a bukaresti képviselőház.

Az adatvédelmi szabályozás módosításáról Klaus Iohannis államfő kezdeményezésére májusban alakult ki politikai konszenzus, amelynek nyomán a koalíció és az ellenzéki pártok vezetői közösen terjesztettek törvénymódosítási javaslatot a parlament elé.

A kommunikáció megfigyelését szabályozó korábbi jogszabályok - amelyeket a román sajtó "Nagy Testvér" törvényekként emlegetett - alkotmányellenesnek bizonyultak. A januári párizsi terrortámadás után a Román Hírszerző Szolgálat és a legfőbb ügyész nemzetbiztonsági érvekre hivatkozva sürgette a joghézag felszámolását.

Az elfogadott törvény szerint a telefon- és internetszolgáltatóknak kizárólag bírói felhatalmazás esetén kell kiadniuk 48 órán belül valamely felhasználó személyi adatait, a hívás helyét és az adatforgalom többi paraméterét az azokat igénylő nemzetbiztonsági vagy bűnüldöző szerveknek. A korábbi, 2006-ban elfogadott adatvédelmi törvény nem korlátozta ezek hozzáférését a távközlési szolgáltatók által kezelt személyes adatokhoz.

A szolgáltatóknak három évig kell tárolniuk és igény esetén a hatóságok rendelkezésére bocsátaniuk előfizetőik hívásainak, illetve levelezésének minden adatát, a tartalom kivételével.

A törvénymódosítást a szenátus már korábban megszavazta, hatályba lépéséhez így már csak az államfő aláírására van szükség.

  • kapcsolódó anyagok
ADATVÉDELEM
JOGALKOTÁS
ROMÁNIA