Piacfelügyeleti eljárást indít a Magyar Nemzeti Bank (MNB) első körben tíz társasággal szemben, amelyek tevékenysége kapcsán felmerül az engedély nélkül, üzletszerűen végzett követelésvásárlási tevékenység gyanúja.

A jegybank tájékoztatásában felidézte, hogy az üzletszerűen, engedély nélkül végzett követelésvásárlás, mint jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység visszaszorítása érdekében az első negyedévben rendkívüli adatszolgáltatást rendeltek el. Az MNB ennek keretében azt kívánta áttekinteni, hogy az elmúlt években a pénzügyi intézményektől üzletszerűen követelést vásárlók rendelkeztek-e a tevékenységre vonatkozó felügyeleti engedéllyel.

Az adatszolgáltatásból levont tapasztalatok alapján az MNB a közelmúltban vezetői körlevélben tájékoztatta a pénzügyi intézményeket egyebek mellett arról, hogy a követelésvásárlás, mint pénzügyi szolgáltatási tevékenység esetében az üzletszerűség megvalósulását milyen szempontok alapján vizsgálják.

Az információk nemcsak a követeléseket értékesítő pénzügyi intézmények, hanem a tőlük követeléseket vásárló személyek és a nyilvánosság számára is hasznosak, ezért a jegybank közzétette honlapján a témában született vezetői körlevelének kivonatát – hívta fel a figyelmet a jegybank.

A közlemény szerint az adatszolgáltatásból származó adatok alapján indít az MNB ősszel piacfelügyeleti eljárást első körben tíz olyan társasággal szemben, amelyek a vizsgált időszakban a legtöbbször, illetve a legnagyobb értékben vásároltak követeléseket, és tevékenységük kapcsán felmerül az engedély nélkül, üzletszerűen végzett követelésvásárlási tevékenység gyanúja.

Az MNB a pénzügyi intézményeket érintő rendkívüli adatszolgáltatás elrendelésével bármikor megvizsgálhatja a pénzügyi szektorban megvalósuló engedményezésekre vonatkozó adatokat. A felügyeleti engedély nélkül, üzletszerűen követelésvásárlási tevékenységet végzőkkel szemben a jegybank szükség esetén további piacfelügyeleti eljárásokat is indíthat – jelezték.