November 8-ára írta ki a horvát parlamenti választásokat Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök.

Televíziós nyilatkozatában az államfő arról beszélt, hogy nagy a felelősség azokon a jelölteken, akik a független Horvátország 8. parlamentjének képviselői kívánnak lenni. “Felhívom mindenki figyelmét, aki a szavazók bizalmát kívánja megszerezni, hogy a demokratikus választásokból ne csináljon demokratikus karnevált” – mondta, majd hozzátette: Horvátország már belefáradt a felesleges konfliktusokba és az értelmetlen vitákba.

Grabar-Kitarovic azt is hangsúlyozta, hogy a kampányban fontos szerepe lesz a médiának abban, hogy egyértelmű információkkal szolgáljon, megkönnyítve ezzel az állampolgárok döntését. Az államfő arra kérte az állampolgárokat, hogy minél nagyobb számban menjenek el szavazni.

A 2011 decemberében megválasztott 151 tagú horvát parlament múlt hétfői hatállyal döntött önnön feloszlatásáról, miután lejárt a mandátuma.

A horvát állampolgárok odahaza és külföldön is szavazhatnak. A szábor képviselői közül 140-et az ország 10 választókerületében választanak meg, minden választókerületben 14-et a politikai pártok listáiról. A parlamentbe jutási küszöb 5 százalék. A nemzeti kisebbségek összesen további 8 képviselőt juttathatnak be a parlamentbe – közülük a magyarok és az olaszok egy-egy kisebbségi képviselőt választhatnak, a horvátországi szerbek pedig hármat. További három képviselőt a horvát diaszpóra választ meg, itt csak azok voksolhatnak, akiknek nincs bejelentett lakcímük Horvátországban.

A horvát alkotmány értelmében a parlamentnek legkevesebb 100 és legfeljebb 160 képviselője lehet. A mandátum négy évre szól. A hivatalos választási kampány a pártlisták közzétételének napjával indul és 24 órával a választás napja előtt fejeződik be, jelen esetben november 6-án éjfélkor.