Nemzetközi szabadalmi hatóság lett a Visegrádi Szabadalmi Intézet - 2016-ban kezdheti meg működését a nemzetközi kutatási szerv

2015.10. 7. Jogi Fórum / MTI

Nemzetközi szabadalmi hatóság lett a Visegrádi Szabadalmi Intézet (VSZI); erről az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete Genfben zajló közgyűléssorozatán, a Szabadalmi Együttműködési Szerződés (PCT) közgyűlésén született döntés - közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

A budapesti központtal megalakuló nemzetközi kutatási szerv előreláthatólag 2016-ban kezdheti meg működését.

A közlemény emlékeztet: a V4 országok - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - iparjogvédelmi hatóságainak vezetői az idén február 26-án, Pozsonyban írták alá a Visegrádi Szabadalmi Intézet létrehozásáról szóló megállapodást.

Az új intézménnyel a négy visegrádi ország hatóságainak meglévő kapacitásait kihasználva, az eddigieknél előnyösebb feltételek biztosításával lesz lehetőség a régió feltalálói és vállalkozásai számára a világ 148 országára kiterjedő PCT-rendszer igénybevételére. Mindez lehetőséget ad arra is, hogy a résztvevő országok szabadalmi bejelentői anyanyelvükön indítsák meg a nemzetközi szabadalmi bejelentést, illetve az eljárás során felmerülő kérdéseikre is anyanyelvükön kapjanak választ. Az oltalomképességre vonatkozó "visegrádi" kutatási és vizsgálati jelentések az igénybe vehető díjkedvezmények révén költséghatékonyabbak lesznek a nemzetközi jogszerzés területén - írták.

A megalakuló intézet részese lehet annak a jelenleg 19 szabadalmi szervezet részvételével megvalósult világszintű kezdeményezésnek is, amely lehetővé teszi a közép-európai régió feltalálói számára, hogy globális keretek között, gyorsan és hatékonyan szerezhessenek szabadalmi oltalmat megoldásaikra az együttműködésben részt vevő országokban.

A VSZI-t bemutató nyitó magyar nyilatkozatot követően támogatólag szólalt fel a közép-európai és balti államok csoportja (CEBS) nevében Románia, Ausztria, az Északi Szabadalmi Intézet (NPI) nevében Izland, továbbá Japán, Ukrajna, Chile, Kína, Szingapúr, Oroszország, Montenegró, az Egyesült Államok, Finnország, Spanyolország, Görögország, Ausztrália, Uganda, a Koreai Köztársaság, Ghána.

  • kapcsolódó anyagok
SZABADALOM