Bunda-ügy - A labdarúgó bundáért való jogi felelősség kérdései a kártérítési felelősség szemszögéből

2015.10. 7. Jogi Fórum / dr. Tóth András és Rabné dr. Ölbei Anita

A közlemúltban egy kilenc országot - köztük hazánkat - behálózó, labdarúgó mérkőzések eredményét befolyásoló bűnszervezetet lepleztek le. Az ügy az egész nemzetközi labdarúgást megrendítette. - A labdarúgó bundáért való jogi felelősség kérdései a kártérítési felelősség szemszögéből.

"A közelmúltban a korábbiakhoz nem hasonlítható méretű, és óriási médiaérdeklődést kiváltó, csalássorozatra derült fény, amely az egész nemzetközi labdarúgást megrendítette. A legújabb és a mai napig tartó bundabotrány kiindulópontja a bochumi államügyészség 2009. november 20-án kiadott közleménye volt, amelyben arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy egy nagyméretű, kilenc országot behálózó, labdarúgó mérkőzések eredményét befolyásoló bűnszervezetet lepleztek le. Ezen kilenc ország egyike volt Magyarország is.

A tanulmány a labdarúgásban jelen lévő csalás, a bunda miatti jogi felelősség kérdéseit dolgozza fel. Az írás áttekinti a bunda jogi szempontból jelentős elméletei kérdései, a bundáért való sportjogi és büntetőjogi felelősség, részletekbe menően vizsgálva a polgári jogi, kártérítési felelősség, kérdéseit. A tanulmány aktualitását adja a közelmúlt magyar bundabotránya és az emiatt folyamatban lévő büntetőeljárás."

A tanulmány teljes egészében ITT olvasható!

A tanulmány első része ITT olvasható!

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
POLGÁRI JOG