Bizonytalan piacelsőségi állítások miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 30 millió forintra bírságolta a www.olx.hu apróhirdetési oldal tulajdonosát, a Dante International Kft.-t, korábbi nevén az Allegro Group HU Kft.-t – közölte a GVH csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a vállalkozás nem tudta igazolni sem piacelsőségi állításait, sem a piacvezető pozíció fogyasztói szempontú tartalmát.

A versenyhivatal azt vizsgálta, hogy megalapozottak-e a cég 2013 szeptemberétől induló, jelentős költségvetésű és széleskörű kampányában szereplő piacelsőségi állításai, így a piacvezető jelző, és a Szabadulj meg nem használt tárgyaidtól a lehető leggyorsabban, hirdess vagy vásárolj ott, ahol a legtöbben szlogen használata.

Vizsgálták továbbá, hogy a piaci viszonyokra tekintettel bizonyította-e a cég, hogy állításai helytállóak.

A GVH döntése szerint a piacelsőségi állítások kifejezetten alkalmasak a fogyasztói figyelem felkeltésére és a döntések befolyásolására.

Megállapították, hogy a vizsgált időszakban nem volt egységes módszer a piaci pozíció fogyasztói szempontú mérésére, és az érintett cég többféle tartalmat is társított és kommunikált piacvezetői státuszáról. Azonban a piacvezető kifejezés sokféle tartalmat jelenthet az adott piacon, és még az eltérő tartalmak megjelölése, vagy mérése sem egységes vagy minden kétséget kizáróan egyértelmű a szakma, és még kevésbé a fogyasztók számára.

A GVH úgy ítélte meg, hogy a Kft. igazolatlan, ezáltal valótlan állításokat közölt a korábbi www.aprod.hu, illetve a www.olx.hu oldalak piacelsőségéről – szögezte le közleményében a hivatal.

Súlyosító körülményként értékelte a GVH, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat időben elhúzódott és jelentős számú fogyasztót ért el, enyhítő körülményként pedig figyelembe vette a Kft. együttműködési szándékát – közölték.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a GVH az egyes állítások igazolására olyan bizonyítékokat vár a vállalkozásoktól, amelyek alátámasztják állításaik valóságtartalmát, a változó piaci viszonyokra is tekintettel, különösen egy márkanév-váltás vagy egy intenzív marketingverseny esetén, és a vállalkozásoknak már reklámjaik közzététele előtt rendelkezniük kell e bizonyítékokkal, hosszabb kampány esetén pedig külön figyelniük kell az eredmények esetleges változásának lehetőségére is.