Zárt ajtók mögött meghallgatták az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságában csütörtök délután az Altus-üggyel összefüggésben Walter Deffaát, az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatóját.

A főigazgatót nem a teljes bizottság, csak az úgynevezett koordinátorok hallgatták meg, akik a bizottságok szintjén mintegy frakcióvezetőként tevékenykednek.

Deffaa a meghallgatásra érkezve kategorikusan elutasította, hogy nyilatkozzon az újságíróknak.

A bizottság elnöke, a német Ingeborg Grässle elmondta: nem rendkívüli eset a zárt ajtók mögötti meghallgatás, ez bevett gyakorlat, ha konkrét cégekről esik szó. A kereszténydemokrata politikus szerint elsősorban azt kell tisztázni, hogy lehet-e az Altus konkrét ügyében politikai összeférhetetlenségről beszélni, illetve elvi síkon hol kell meghúzni az összeférhetetlenség határait.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő, aki helyettes koordinátorként a néppárt képviseletében bent volt a meghallgatáson, elmondta: eltér az Európai Bizottság és az EP jogértelmezése. Az EP a jelenleginél is szigorúbb összeférhetetlenségi szabályokat szeretne, míg a főigazgató arra az álláspontra helyezkedett, hogy ebben az ügyben nem merül fel a politikai összeférhetetlenség kérdése. Deutsch tudatta, hogy Deffaa azzal érvelt, hogy nincs olyan konkrét uniós szabály, amely kizárná, hogy politikus, közszereplő tulajdonában álló cég uniós közbeszerzésen megbízást kaphasson, valamint az Altus vezette konzorcium által elnyert megbízás pusztán tények rögzítésére vonatkozik, értékelési feladatot nem tartalmaz.

A fideszes politikus ismertette, hogy a néppárt azt sérelmezi, hogy az Európai Bizottság a tagállamok számára szigorúbb közbeszerzési előírásokat fogalmaz meg, mint amelyeket magára nézve alkalmaz. Deutsch rámutatott, hogy azzal sem ért egyet, hogy a konzorcium megbízása nem tartalmaz értékelő feladatot.

“Azt mindenki érzi, a politikailag nem egy tálból cseresznyézők, hogy zsenánt az ügy” – vélekedett Deutsch Tamás.

Molnár Csaba EP-képviselő, a DK alelnöke közleményt adott ki, mely szerint a Fidesz elvtelen támadást indított Gyurcsány Ferenc ellen. Molnár Csaba maga nem tagja a bizottságnak, és nem is lehetett jelen Deffaa meghallgatásán, közleményében azt állítja, hogy a koordinátorok úgy ítélték meg, hogy Gyurcsány Ferenc cége törvényesen, minden szabályt betartva, nyílt nemzetközi tenderen nyerte el az uniós megbízatást.

“Ma bebizonyosodott, hogy már Brüsszelben sem vevők Deutsch Tamás zavaros hazugságaira a DK elnökének cégéről. A saját korrupciós ügyeit lelkesen takargató Fidesz újabb pofont kapott, képtelenek fogást találni a DK elnökén, Gyurcsány Ferencen” – vélekedett Molnár Csaba.

A zárt ajtók mögötti meghallgatásról az szivárgott ki, hogy Walter Deffaa elmondta, minden egyes szerződés megkötése előtt szigorúan megvizsgálják, hogy fennáll-e összeférhetetlenség, valamint ha elkészül a konzorcium által végzett munka, akkor azt kész bemutatni a bizottságnak.

Gyurcsány Ferenc cége, az Altus 10 másik céggel közösen nyert el uniós közbeszerzést. Ennek értelmében a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési periódus kohéziós politikájáról gyűjtenek adatokat és készítenek tanulmányokat. A közbeszerzési pályázaton három konzorciumot választott ki az Európai Bizottság, ezek egyikét vezeti az Altus. A három konzorcium a következő években összesen ötmillió euróra pályázhat majd, de minden egyes konkrét megbízásért versenyezniük kell egymással.