Jövő januártól szigorodnak a tőkekövetelmények a bankrendszerben - A hitelintézetek és a befektetési vállalkozások felkészültek

2015.10.16. Jogi Fórum / MTI

Kétéves átmeneti időszak után jövő januártól az uniós szabályok szerinti szigorúbb tőkekövetelmények alkalmazását írja elő a jegybank a hitelintézetek és a befektetési vállalkozások számára. A magyar bankrendszer felkészült az EU által meghatározott követelmények teljesítésére - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A közlemény emlékeztet: az elmúlt években a jegybank rendeletekkel biztosította, hogy a hitelintézetek és a befektetési vállalkozások fokozatosan tegyenek eleget az uniós rendeletben (CRR) meghatározott szigorúbb tőkekövetelményeknek.

Az MNB a Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent rendeletében 2016. január 1-jétől a tőkekövetelmények kalkulációjára vonatkozó szigorúbb számítási módok bevezetését írta elő, megfeleltetve így azokat az egységes európai szabályozási szintnek. A magasabb uniós tőkekövetelmények előírása elősegíti az uniós elvárásokhoz való gyorsabb felzárkózást, továbbá jelentősen javítja a hazai pénzügyi rendszer stabilitását és megítélését - írták.

A tőkekövetelmények uniós szintre emelése nem egy egyedülálló szigorítás. Az erről szóló MNB rendelet ugyanis illeszkedik abba a közösségi bankrendszer sokkellenálló-képességét erősítő és a pénzügyi rendszer stabilitást ösztönző szabályozási csomagba, melynek keretében nemrég a jegybank az úgynevezett likviditásfedezeti követelmény (LCR) gyorsított bevezetéséről is döntött - emlékeztet az MNB. A jegybank célja, hogy minden olyan pénzügyi szabályozási kérdésben, ahol a tagállami mérlegelés megengedett, törekedjen az egységes uniós (szigorúbb) szabályozási szint mielőbbi elérésére, erősítve ezzel a pénzügyi piacokba vetett fogyasztói bizalmat is - olvasható a közleményben.

  • kapcsolódó anyagok
BANK