Az Ab megkezdte az indítványok tárgyalását a Quaestor-ügyben - Az indítványokban jelentős eltérésekre hivatkoznak a kártalanításban

2015.10.22. Jogi Fórum / MTI

Az Alkotmánybíróság (Ab) keddi ülésén megkezdte a Quaestor-üggyel kapcsolatos indítványok tárgyalását, a következő tárgyalási forduló feltehetően november első felében lesz - közölte a testület szerdán a honlapján.

A közlemény szerint az Ab megkezdte a Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról szóló törvény egyes rendelkezéseinek alaptörvény-ellenességét állító indítványok tárgyalását, de döntést nem hozott még az ügyben. A következő tárgyalási fordulót feltehetően november első felében tartják.

Bitskey Botond, a testület főtitkára korábban elmondta: az Ab magánszemélyek és pénzintézetek olyan beadványait vizsgálja, amelyek a Quaestor-ügy károsultjainak kártalanításáról rendelkező, áprilisban elfogadott törvényt támadják. Hozzátette: az Ab az ügy nagy társadalmi jelentőségének megfelelően igyekszik minél előbb döntést hozni.

Az indítványok egy része magánszemélyektől érkezett, és a diszkrimináció tilalmára hivatkozva azt kifogásolja, hogy miért vannak jelentős eltérések a kártalanításban. A pénzintézetek beadványai viszont a jogállamiság, a tulajdon védelmére hivatkozva kifogásolják, hogy befizetéseikkel hozzá kell járulniuk a kárrendezési alaphoz.

A március elején kipattant ügynek több tízezer károsultja van. A jegybank március 10-én részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki az észlelt szabálytalanságok miatt. Előző este a Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira

Kft. öncsődöt jelentett. A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt. Az ügyben nyomozás indult, amelyben március végén három gyanúsítottat, köztük Tarsoly Csabát, a cégcsoport vezetőjét letartóztatták.

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG