Levélben való szavazást fogadott el a bukaresti képviselőház - A törvénytervezet a külföldön élő román állampolgárok szavazását könnyíti

2015.10.30. Jogi Fórum / MTI

Nagy szavazattöbbséggel elfogadta a bukaresti képviselőház a levélben történő szavazást lehetővé tevő törvénytervezetet, amely a külföldön élő román állampolgárok számára könnyíti meg, hogy részt vegyenek a parlamenti választásokon.

A törvényt a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a jobbközép ellenzék fő erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL) is megszavazta. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellene foglalt állást.

A törvény cikkelyenkénti vitája alkalmával az RMDSZ képviselői kivonultak a teremből tiltakozásképpen a sürgősségi eljárás ellen, amely nem teszi lehetővé, hogy a módosító indítványok beterjesztői érveljenek javaslatuk mellett. A végszavazáson viszont részt vettek az RMDSZ képviselői.

Az RMDSZ-t az aggasztja, hogy a külföldön leadott voksok a hazai választókerületek - köztük a magyarlakta térségek - parlamenti képviseletét is befolyásolhatják. A magyar szövetség már múlt héten jelezte, hogy alkotmányossági óvást kezdeményez a törvény ellen.

"A nagy sietséggel elkészített törvényjavaslat sok szempontból kérdéseket vet fel a szavazat titkosságának alkotmányos garanciáját illetően" - idézte az RMDSZ hírlevele Márton Árpád frakcióvezető-helyettest, aki az RMDSZ képviseletében részt vesz a választási törvényeket kidolgozó parlamenti különbizottságban.

A képviselő szerint a tavasszal elfogadott új parlamenti választási törvény tükrében a most bevezetett levélben való szavazás jelentősen torzítja majd a választások eredményeit, hiszen így a levélben leadott szavazatok egy része nem a külföldi választókerületben eredményez mandátumokat, hanem a visszaosztás után az ország különböző megyéiben, adott esetben a magyarlakta térségekben.

  • kapcsolódó anyagok
ROMÁNIA
VÁLASZTÁS