Kikoptak a jogász sorozatok a hazai tévécsatornák kínálatából. Miért nem kellenek az ügyvédes, bírós történetek, miért buknak meg nálunk üzembiztosan a másutt rendkívül sikeres szériák?

Az elmúlt hónapokban eltűntek a képernyőről a jogász sorozatok. Nincsenek a főhősök között bírók, ügyészek, ügyvédek, viszont annál több köztük rendőr, nyomozó, orvos, kém, bugyuta férj és bugyuta feleség, vagy zombi. Azt rég megszoktuk, hogy a hazai tévécsatornák messze elkerülik a jog világát, de azt még nem, hogy a külföldi, ilyen jellegű szériákat is száműzzék a kínálatból.

Pedig néhány éve egyszerre két-három jogász sorozat is ment a különböző csatornákon. Igaz, nem főműsoridőben és inkább kisebb, sorozatokra specializálódott adókra szorítva, de mégis. Kétségtelen, hogy jelentősen eltérnek egy átlag amerikai tévénézési szokásai, beidegződései egy átlag magyarétól – például előbbiek természetesnek tartják a kereskedelmi szüneteket, évadokban mérik az idő múlását, és hihetetlenül tudnak ragaszkodni kedvenc sorozataikhoz. De van mindezek mellett egy még fajsúlyosabb, még mélyebb ok is. Az, hogy a jog tényleg az életük részévé vált. Nemcsak az alkotmányt tudják citálni, vagy hivatkozni a Függetlenségi Nyilatkozatra, hanem a jog – és annak tisztelete – úgy általában is beépült a mindennapjaikba, az értékrendjükbe. Szerződéseket kötnek, és ha kell, igen, pereskednek. Ezért is érdeklődnek a jogi kérdések, a jogi ügyleteket feldolgozó alkotások iránt.

Nem amerikai jelenségről van szó. Hasonló a helyzet Németországban is, ahol délutánonként több tévécsatornán is tárgyalótermi (munkaügyi, családjogi, bűnügyi) reality showkat adnak, esténként pedig rendszeresen jogász sorozatokat. Olyanokat, amelyek el sem jutnak hozzánk, illetve évekkel ezelőtt egy-két évad után abbahagyták a vetítésüket.

Egy-két csatornán még ma is ismételgetik a legjobb jogász sorozatokat. Melyek ezek? Íme, egy rövid áttekintés.

Az elmúlt évtizedben szép sikert ért el nálunk is az Ügyvédek (The Practice) sorozat (Imdb: 7,7), amely 1997 és 2004 között nyolc évadot élt meg, 1999-ben a legjobb televíziós sorozat kategóriában Golden Globe-díjat érdemelt ki. A széria egy bostoni ügyvédi iroda mindennapi életébe enged bepillantást. A történet központi figurája Bobby Donnell (Dylan McDermott) vezető ügyvéd, aki elsősorban a megérzéseire hagyatkozik, amikor elvállal egy-egy ügyet. A főhősök szenvedélyesen szeretik hivatásukat, ügyesen találják meg a jogi kiskapukat, és szó szerint mindent megtesznek ügyfeleik igazságának kiderítése érdekében. Emiatt rendszeresen összeütközésbe kerülnek a kollégáikkal, sőt egymással is.

Az Ügyvédeket a Jogi játszmák (Boston Legal) követte az ABC csatornán öt évadon át – 2004 és 2008 között. A Crane, Poole & Schmidt ügyvédi iroda változatos eseteit bemutató széria az izgalom és társadalomkritika mellett a humorra épített. A helyzetkomikumok és a szellemes (aktuálpolitikai kiszólásokkal is megtűzdelt) párbeszédek motorja az iroda két ügyvédje, Alan Shore (James Spader) és Denny Crane (William Shatner), vagyis a fiatal, liberális, harsány, nagy szívű demokrata, valamint az Alzheimer-kor tüneteivel küszködő, öreg, rebublikánus, ugyancsak nagy szívű nőcsábász. Kettőjük barátsága és szakmai összetartása az egyik legjobb (Imdb: 8,5) jogász sorozattá avatta a Jogi játszmákat. A sorozat egyik sztárját, James Spadert most a Feketelista (The Blacklist) című sorozatban lehet látni.

2006 és 2008 között két évad (38 epizód) készült a Shark – Törvényszéki ragadozó (Shark) című sorozatból. A gátlástalan ügyvédből ragadozóvá lett ügyész, Sebastian Stark szerepében brillírozó  James Woods miatt emlékezetes (Imdb: 7,1).

A megszűnt Shark után a CBS nem mondott le a műfajról, ezért elindította a Jog/Ászok (The Defenders) című dramedyt, amit egy évad után, 2011-ben el is kaszált. A széria (Imdb: 7,5) inkább a komikumra épített, de ezzel együtt kaphatott volna még egy-két évadot a két vásott ügyvéd, Nick Morelli (James Belushi) és Pete Kaczmarek (Jerry O’Connell). Csak hát Amerikában (is) egy az Isten: a nézettségi adatok…

Franklin és Bash (Franklin & Bash) 2011 és 2014 között négy évadot (negyven epizódot) élt meg a TNT csatornán. Nálunk összesen két évadot adtak, aztán elfelejtették. Pedig szellemes, de nem alánevetős sorozat (Imdb: 7,7), amely két fiatal és egymást folyamatosan szívató, de jó barát ügyvédről szól, akik minden lehetőséget megragadnak, hogy ügyfeleket szerezzenek maguknak. Fáradozásuk jutalmaként egy nagy ügyvédi irodában kapnak kiugrási lehetőséget. Jared Franklin szerepében Brecklin Meyer, míg Peter Bash bőrében Mark-Paul Gosselar lubickol.

A legsúlyosabb veszteség a Briliáns elmék (Suits) című sorozat (Imdb: 8,7) félbehagyása miatt érte a magyar tévénézőket. Hiába a remek, izgalmas történet nagyszerű színészekkel, két évad után a szerkesztők elfelejtették. Pedig külföldön hasít a sorozat, az Egyesült Államokban nyár végén fejezték be az ötödik évadot. Aki teheti, élvezze Harvey Specter (Gabriel Macht) és Mike Ross (Patrick J. Adams) kitűnő játékát.

Egyedül egy jogász sorozat maradt talpon a vidéken: A férjem védelmében (The Good Wife), amely 2009 óta a magyar nézők egyik kedvence lett. A „jó feleség” Alicia Florrick (Julianna Margulies), akinek férje, Peter Florrick (Chris Noth) államügyész egy nyilvános szexbotrány után politikai korrupció miatt börtönbe kerül. Alicia emiatt visszatér dolgozni, és egy sikeres chicagói ügyvédi irodában lesz elsőéves ügyvéd. A jog, a politika és a magánélet legsötétebb bugyraiban játszódó történetben nincsenek sematikus karakterek, kiszámítható fordulatok (Imdb: 8,3). Julianna Margulies, aki időközben a producere is lett a sorozatnak, alakításáért Golden Globe-díjat kapott. Eddig hat évadot láthattunk belőle. A hetedik évad október elején kezdődött a CBS csatornán.

Talán nálunk is folytatódik. A jogász sorozatok védelmében.