Sorin Cimpeanut nevezték ki ideiglenes kormányfővé - A román államfő egyeztet a civilekkel is az új miniszterelnök-jelölt személyéről

2015.11. 5. Jogi Fórum / MTI

Sorin Cimpeanu oktatásügyi minisztert nevezte ki Románia ideiglenes miniszterelnökévé Klaus Iohannis államfő.

Az elnök alig egyperces sajtónyilatkozatában bejelentette: megkapta és elfogadta Victor Ponta lemondását. Hozzátette, csütörtökön és pénteken elkezdi az egyeztetéseket a parlamenti pártokkal, és újdonságként jelentette be, hogy a civil társadalom, és az elmúlt napok utcai megmozdulásainak a hangadóival is tanácskozni kíván, mielőtt meghozná döntését az új miniszterelnök-jelölt személyéről.

"Láttam önöket, hallottam önöket, tekintettel leszek az elvárásaikra!" - szólt azokhoz, akik kedden és szerdán az utcára vonultak Románia nagyvárosaiban. Elégedetten állapította meg, hogy a tömegmegmozdulások békések voltak.

Az 1968-ban született Sorin Cimpeanu 2014 decemberétől tagja a Ponta-kormánynak. Nem tagja a kormánykoalíció egyik pártjának sem. Tudományos területről került a kormányzatba. 2012-től a bukaresti Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem rektori tisztségét töltötte be, 2013-tól pedig a Romániai Rektorok Országos Tanácsának az elnöke volt. A kormány honlapján található életrajza szerint angolul, franciául és németül is beszél.

Romániában Victor Ponta szerdai lemondásával üresedett meg a miniszterelnöki szék. Victor Ponta a döntése bejelentésekor közölte, hogy kormánya ügyvivőként ellátja a teendőket, mindaddig, amíg új kormány alakul. Ponta ideiglenes kormányfőnek Mircea Dusa védelmi minisztert javasolta. Az átmeneti időszak legfeljebb 45 napig tarthat.

A román alkotmány szerint Klaus Iohannis államfő a parlamenti pártokkal folytatandó konzultáció után nevezi meg az új miniszterelnök-jelöltet, akinek tíz napon belül kell kormányt alakítania. Ha hatvan nap alatt két kormányalakítási kísérlet is sikertelenül végződik, az államfő feloszlathatja a parlamentet, és előre hozott választásokat írhat ki.

  • kapcsolódó anyagok
ÁLLAMFŐ
KORMÁNYZAT
ROMÁNIA