Rákkeltő anyagok több autós gyerekülésben - A magyar piacot is érintik az egészségre súlyosan káros gyermekülések

2015.11.12. Jogi Fórum / Teszt és Piac Fogyasztóvédelmi Egyesület

Megdöbbentő eredmény született az autós gyerekülések nemzetközi tesztjén – hívja fel a figyelmet a Teszt és Piac Fogyasztóvédelmi Egyesület. Mint kiderült, számos olyan típus van forgalomban az európai piacokon, amely nagy mennyiségben tartalmaz az egészségre súlyosan káros, rákkeltő anyagokat. A rossz hír pedig az, hogy ezekből a magyar piacra is jut néhány.

Nem könnyű jó autós gyerekülést választani – leginkább így összegezhető nemzetközi tesztjük eredménye. Van ugyanis olyan termék, amely a frontális behatásoktól, más pedig az oldalirányúaktól nem véd megfelelően, megint másoknak a megfelelő használatával akadhatnak gondok. S ha ezek a szempontok rendben is vannak, még mindig ott lehet, hogy a gyerekülés olyan egészségre káros anyagokat tartalmaz (akár nagy mennyiségben), ami mellett még az is eltörpülhet, hogy egyébként egy ütközés során milyen védelmet nyújt.

A teszt az International Consumer Research and Testing (ICRT) nevű független nemzetközi tesztelő szervezet égisze alatt készült, melynek magyarországi tagja a Teszt és Piac.

Jól felszerelt nyugat-európai laborokban vizsgálták meg a termékeket mind biztonsági mind pedig anyagszerkezeti szempontból. A termékek kárpitjából és az övek, övvezető rendszerekből vett anyagminták alapján harmincnál is több káros műanyagvegyület jelenlétére figyeltek, köztük a PAH vegyületekre (policiklusos aromás szénhidrogének, pl. benzol, a rákkeltő naftalin és egyebek), PVC műanyag lágyítók, fenolok és égéslassító vegyületek.

A vizsgálatok aggasztó eredménnyel zárultak, ugyanis a tesztelt termékek közül sok tartalmazott az egészségre káros, veszélyes, esetenként tiltó listán szereplő anyagot.

Magyarország sincs jó helyzetben ebben a tekintetben. A magyar piacon kapható termékek közül a Cybex Aton 4 (0-13kg) (hazánkban 8 féle típus, kiegészítő betéttel, extrával) elégtelenre vizsgázott, azaz megbukott a teszten fenol és elfogadhatatlanul magas naftalin tartalma miatt, ami rákkeltő hatású. Emellett több olyan termék van, ami csak elégséges vagy közepes minősítést kapott, azaz szintén jelentősebb károsanyag-tartalom mutatható ki benne, továbbá sajnos olyan termékek is vannak, amelyek egy ütközésnél nem nyújtanak megfelelő védelmet a gyermek számára.

A Teszt és Piac Fogyasztóvédelmi Egyesület 2015. 10. 26-án hivatalos levélben hívta fel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) figyelmét az aggasztó eredményekre, melyre reagálva az NFH 2015. 10. 30-án arról tájékoztatta egyesületüket, hogy bejelentésüket továbbította a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak.

 

  • kapcsolódó anyagok
FOGYASZTÓVÉDELEM