Külföldi pártok szlovákiai tevékenysége - Korlátozást vezetnek be december 15-től

2015.11.12. Jogi Fórum / MTI

A külföldi pártok szlovákiai tevékenységére vonatkozó korlátozást vezetnek be decembertől Szlovákiában a pártok és politikai csoportosulásokról szóló törvény módosításával.

A 150 fős pozsonyi parlamentben 115 igen szavazattal jóváhagyott módosítást Peter Pellegrini, a pozsonyi törvényhozás elnöke indítványozta, arra hivatkozva, hogy az utóbbi időszakban az országban külföldi politikai pártok újszerű politikai tevékenységének gyakorlatát figyelték meg.

Az indoklás és a módosítás elfogadása azzal áll összefüggésben, hogy októberben Szávay István magyar országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke, képviselői fogadóirodát nyitott a felvidéki Dunaszerdahelyen. A magyar politikus lépését - amelyet ő a külhoni magyarsággal való kapcsolattartás új szintre emelésének szükségességével indokolt - szlovák politikusok és a pozsonyi média erősen bírálta, s egy részük provokációnak minősítette. A képviselői fogadóiroda megnyitásának másnapján Peter Pellegrini az iroda bezárására szólította fel Szávay Istvánt, majd kilátásba helyezte, hogy amennyiben a Jobbik politikusa ennek nem tesz eleget, a vonatkozó törvények módosítása által tiltja be tevékenységét.

A csütörtökön elfogadott - december 15-től hatályos - törvénymódosításnak három érdemi pontja van. Az első kimondja: "Szlovákiában a politikai pártok ezen törvény és az Európai Unió jogrendje szerint tevékenykedhetnek". A második - a tulajdonképpeni korlátozó - részben - leszögezik: "A Szlovák Köztársaság területén tilos irodát nyitniuk azoknak a pártoknak és képviselőiknek, amelyek/akik nem ezen törvény alapján jöttek létre". A módosítás harmadik része a törvény betűjének be nem tartása esetére pénzbírság kiszabását rendeli el, s ennek nagyságát 600 és 3500 euró közötti összegben szabja meg.

  • kapcsolódó anyagok
TÖRVÉNYHOZÁS
SZLOVÁKIA