Marek Kuchcinskit, az októberi választásokat nyert nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) soraiból származó volt házelnök-helyettest, a szejm lengyel-magyar tagozatának alapító tagját választották meg az új lengyel házelnökké a lengyel parlament alakuló ülésén, az ezt követő felsőházi ülésen pedig Stanislaw Karczewskit választották a szenátus elnökévé.

Kuchcinski ellenjelöltje Kornel Morawiecki volt, aki a szejm harmadik legerősebb tömörülésének, a 42 mandátummal rendelkező Kukiz 15 mozgalomnak képviselője és a szejm tiszteletbeli korelnöke. A 460 fős szejm 458 képviselőjének részvételével megtartott szavazáson Kuchcinskire 409-en, míg Morawieckire 42-en szavaztak.

Kuchcinski, megköszönve megválasztását, külön köszönetet mondott Morawieckinek, aki a rendszerváltás előtti ellenzéki Szolidaritás mozgalom radikális ágazatának, a Harcoló Szolidaritásnak alapítója. Morawieckinek rendkívüli érdemei vannak a független Lengyelország ügyében, hangsúlyozta Kuchcinski.

Maga Kuchcinski, a 60 éves, a délkelet-lengyelországi Przemyslból származó politikus is antikommunista ellenzéki volt, illegális tevékenysége miatt rendőrségi felügyeletben, letartóztatásokban is részesült. Fiatal korában a hippikultúra híve volt, 1981-ben a Szolidaritás szakszervezetbe lépett be. 

1990-ban a PiS jelenlegi elnöke, Jaroslaw Kaczynski által alapított kereszténydemokrata Egyetértés Centrum (PC) tagja lett, a PiS-tagsága 2001-ben kezdődött. Abban az évben választották meg parlamenti képviselőnek, mandátumát a 2005-es, az előrehozott 2007-es, valamint az idei választásokon is megújította. A házelnök-helyettesi posztot 2010-ben vállalta, miután pártkollégája és e funkciót betöltő elődje, Grazyna Gesicka a szmolenszki légikatasztrófában elhunyt. Kuchcinski 2010-ben kezdeményezte a Kárpátok Európája nevű programot, melynek célja a Kárpátok térségében fekvő országok önkormányzatainak és parlamenti képviselőinek együttműködésének elősegítése, a program résztvevői – köztük a magyar politikusok is – évente a dél-kelet-lengyelországi Krynicában rendezett nemzetközi gazdasági fórumon tartanak közös konferenciát. 2012-től tagja a szejm akkor alakuló lengyel-magyar tagozatának.

A PiS soraiból származik a lengyel parlament felsőháza, a szenátus elnökének megválasztott Stanislaw Karczewski is. Az éppen a 60. életévét betöltő Karczewski 2005 óta három választási időszakon át szenátor, az előző ciklusban a szenátus elnökhelyettese volt. Az októberi parlamenti választásokat megelőzően a PiS választási stábját vezette. A rendszerváltás előtt a Szolidaritás mozgalomhoz tartozott, 2003 óta a PiS tagja.