Rendelettervezet a vízgazdálkodási bírságról - Engedély nélküli vízi munka esetén akár 1 millió forinttal is számolhatnak

2015.11.13. Jogi Fórum / MTI

A vízgazdálkodási előírások megszegése esetén bírságot szab ki a vízügyi hatóság, mértékét rendelet fogja szabályozni, amelynek tervezete a kormány honlapján olvasható.

Az előírás megszegésének minősül az engedély nélküli vízi munka és vízhasználat is, amelynek elkövetése esetén az alapbírság vállalkozások számára 1 millió, magánszemélyeknek pedig 300 ezer forint lesz a tervezet szerint.

Ha az eljárás során nem derül ki, hogy ki volt az engedély nélküli munka kivitelezője, akkor a bírság teljes összegét a létesítmény üzemeltetőjével vagy annak tulajdonosával kell megfizettetni. Amennyiben a vízügyi hatóság ismeri a kivitelezőt, és megállapítja a felelősségét, úgy a bírság 90 százalékát a kivitelező, míg a maradék 10 százalékot az üzemeltető vagy a tulajdonos fizeti. A bírság az alapbírságból és annak a szorzóiból áll. Engedély nélkül létrehozott építménynél az alapbírság az építmény értékének 80 százaléka lesz. Engedély nélküli vízi munka vagy vízhasználat esetén pedig a már említett 1 millió, illetve 300 ezer forint. Az alapbírság szorzója 0,75 akkor, ha valaki a vízhasználatot engedéllyel, de attól eltérve gyakorolja. A szorzó 1,25-re nő azonban, ha a létesítmény vagy a vízhasználat az ökoszisztéma állapotának a romlását okozta.

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
TÖRVÉNYHOZÁS