Megkezdődött a kovácsvágási gyilkosság ügyének újratárgyalása a Miskolci Törvényszéken. A Debreceni Ítélőtábla ez év áprilisában megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte a Miskolci Törvényszék 2014 októberében hozott elsőfokú ítéletét, amelyben a vádlottat 18 év fegyházbüntetéssel sújtották.

A bűncselekmény 2011. január 26-én történt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kovácsvágáson. A saját házában találtak rá egy halott asszonyra, aki az orvosi vélemény szerint súlyos sérüléseket szenvedett, és hosszú haláltusa után a helyszínen meghalt. Holttestét másnap a szociális gondozó találta meg, aki értesítette a rendőrséget.

Az első fokon eljáró bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott ittasan bemászott a 81 éves özvegy nő lakásába. Bántalmazta az asszonyt, az arcát ököllel ütötte, majd megragadta a nyakát és nagy erővel úgy hátrafeszítette, hogy a nő két nyakcsigolyája eltört. Az elkövető kesztyűvel értékek után kutatva feldúlta a házat, elvitte a nő pénzét, és három-négy üveg aszúbort, majd hazament és lefeküdt aludni.

Most azért kezdődött újra a tárgyalás, mert a Debreceni Ítélőtábla szerint az elsőfokú eljárásban nem sikerült a tényállást teljes körűen feltárni, a genetikai szakértői vélemény szerint további számos kérdés merül fel az elkövetéssel kapcsolatban, és az sem kizárt, hogy több elkövetője van a bűncselekménynek.

Az új elsőfokú eljárást a Miskolci Törvényszék egy másik büntetőtanácsa folytatja le, a vád különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette.