Együttműködnek a felsőoktatási intézmények az Állami Számvevőszékkel, az egyetemek és főiskolák a számvevőszéki ellenőrzések megállapításai és javaslatai alapján kivétel nélkül elkészítették intézkedési tervüket, amelyeket az ÁSZ elfogadott. Az Állami Számvevőszék 2014-ben és 2015 első félévében mind a 28 állami felsőoktatási intézmény gazdálkodását értékelte és jelentéseiben számos javaslatot tett.

A számvevőszéki törvény előírása szerint az ellenőrzött szervezetek vezetőinek az ÁSZ jelentések nyilvánosságra hozatala után 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük, amelyet kötelesek megküldeni az ÁSZ részére. Az Állami Számvevőszék értékeli az intézkedési terveket, majd dönt azok megfelelőségéről.

A 2014-ben és 2015-ben ellenőrzött egyetemek és főiskolák, valamint a felügyeletüket ellátó szaktárca az ÁSZ ellenőrzési megállapításaira, javaslataira válaszul az intézkedési terveket megküldték az Állami Számvevőszék részére, az ÁSZ pedig valamennyi intézkedési tervet elfogadta. Az intézkedési tervben foglaltak végrehajtását az ÁSZ utóellenőrzés keretében ellenőrizheti.

A felsőoktatási intézmények ellenőrzési tapasztalatairól az ÁSZ korábban több alakommal tájékoztatta az Országgyűlést, Domokos László elnök a felsőoktatási törvény vitájában is felszólalt. A számvevőszéki ellenőrzések összegzéséről szóló tájékoztatót az ÁSZ is eljuttatta az országgyűlési képviselők számára is, mivel az Országgyűlés 2015. november 19-i plenáris ülésén tárgyalta a felsőoktatási törvény módosítását, amelyet a „Fokozatváltás a felsőoktatásban” című stratégia beépítése indokolt.

A Kormány 2014 decemberében elfogadta a „Fokozatváltás a felsőoktatásban – A teljesítményelvű felsőoktatás fejlesztésének irányvonalai” című stratégiai dokumentumot, amelyben a felsőoktatás helyzetének bemutatásánál, valamint több célkitűzés indoklásában visszatükröződnek a számvevőszéki megállapítások. A számvevőszéki ellenőrzések megállapításairól szóló, az országgyűlési képviselőknek is eljuttatott összefoglaló tájékoztatót elérheti a Pénzügyi Szemle Online oldalon ide kattintva.