Gyermeki jogok tiszeletben tartása - A terrorizmus elleni küzdelem első lépcsője

2015.11.23. Jogi Fórum / MTI

Az ombudsman szerint a terror, a tragédiák árnyékában nem szabad megfeledkezni arról, hogy a gyermekek és fiatalok oktatás, segítség, védelem és valódi életkilátások nélkül kiszolgáltatottak lehetnek a szélsőséges nézeteknek, ezért figyelmet kell fordítani a megelőzésre - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a gyermekek jogainak világnapján.

A közlemény szerint az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által 1989-ben elfogadott Gyermekjogi Egyezmény világossá teszi, hogy a gyermekek akár kikényszeríthető alapjogokkal bírnak, és életkorukból következő kiszolgáltatottságuk miatt - a szülői, családi védelmen és támogatáson túl - rászorulnak az állam és a társadalom részéről is a többletfigyelemre és többletgondoskodásra.

Székely László azt írta: a tények és keserű történelmi tapasztalatok igazolják, hogy a gyermekszegénység, az elhanyagolás, a bántalmazás, a zaklatás, a manipuláció következtében gyökerét és támaszát veszítő fiatal sokkal kiszolgáltatottabb a szélsőséges nézeteknek.

Az "egyéni őrület és a fanatizmus nem megelőzhető", de a terrorista rendszerek elleni küzdelem első lépcsője az oktatás hozzáférhetősége, a gyermekvédelem, a hatékonyan működő jelzőrendszer, a fiatalokban bizalmat ébresztő segítő környezet megléte és a stigmatizáció megakadályozása - tette hozzá az alapjogi biztos a közleményben.

Az ombudsman meggyőződése, hogy akkor van esély előrelépni Európában és Magyarországon, ha a lehető legtöbb forrást az oktatás hozzáférhetőségére, a mélyszegénységből való kivezető utak biztosítására, a hátrányos helyzetű csoportokhoz tartozó gyermekek védelmére, a gyermekvédelmi, gyermekjóléti intézményrendszerre fordítják, vagyis az ellátás és védelem további javítására.

November 20-a a gyermekek jogainak világnapja, ugyanis 1959-ben ezen a napon fogadott el nyilatkozatot az ENSZ közgyűlése a gyerekek jogairól, majd 1989-ben szintén ezen a napon fogadta el az ENSZ a Gyermekjogi Egyezményt, amelyet Magyarország 1991-ben ratifikált.

  • kapcsolódó anyagok
GYERMEKJOGOK
ALAPJOGOK
OMBUDSMAN
TERRORIZMUS